Til hovedinnhold

Egen beholder til matavfall i Enebakk

Oppdatert: 15.05.2023

Som mange allerede har fått med seg skal alle husstander som bor i en ROAF-kommune få en egen beholder til matavfall i grønne poser. Innbyggerne i Enebakk er først ut og vil motta sine nye matavfallsbeholdere i løpet av mai 2023.

Den nye beholderen vil tømmes første gang i juni, så vi anbefaler å vente med å ta den i bruk til et par uker før første tømming. 

Informacje w języku polskim.

Kliknij tutaj

 

Tømmekalender

I tømmekalenderen ser du når vi henter avfallet ditt. Tømmekalenderen finner du her og i ROAFiD appen.

 

Hva med plass og lukt?

Den nye beholderen til matavfall kan du plassere hvor som helst på egen eiendom, men husk at den må stå maks fem meter fra kjørbar vei på selve tømmedagen.

Noen er kanskje også bekymret for plassen i restavfallsbeholderen, nå som den skal tømmes annenhver uke. Vi tømmer mange halvfulle beholdere i dag, og de fleste vil oppleve at dette vil gå fint så lenge man er flinke til å kildesortere alt avfallet sitt riktig.

Noen er også bekymret for lukt og skadedyr når matavfallsbeholderen blir tømt annenhver uke.

Så lenge man ikke overfyller de grønne posene, knyter godt igjen med dobbel knute, og sørger for at lokket på beholderen er helt igjen, skal heller ikke dette by på problemer. Et tips er også å bruke to poser utenpå hverandre hvis man har ekstra klinete matavfall, og rekeskall kan oppbevares i fryseren til dagen før tømming.

NB! Dersom du må utvide avfallsskuret ditt, eller du har planer om å bygge et, ta høyde for at det kan komme enda en beholder på sikt, så sørg for at du har plass til fire. Det kommer stadig nye krav og føringer fra myndighetene, så det er lurt å være litt i forkant.

Se flere tips og råd her »

 

Foto: Benjamin A. Ward / ROAF

Endret hentefrekvens

Samtidig som ny beholder kommer, vil også hentefrekvensen endres fra tømming hver uke til 14. dagers- tømming. Vi vil altså hente matavfall i grønne poser én uke og restavfall inkl. plast emballasje uken etter. Henting av papp, papir og kartong forblir uendret. For de aller fleste vil eksisterende restavfallsbeholder være stor nok, hvis man er flink til å kildesortere alt avfallet sitt. Skulle det vise seg at det ikke holder med 14. dagers-tømming av restavfall inkl. plast kan man ta kontakt med kommunen for å bestille en større restavfallsbeholder. Merk at dette kan gi utslag i høyere renovasjonsgebyr.

Alle som mottar den nye matavfallsbeholderen vil automatisk få to ekstrasekker gratis (levert på beholder), til bruk dersom det noen uker skulle oppstå ekstra mye restavfall. I ekstrasekken skal det kun kastes restavfallsposer inkl. plastemballasje. Ekstrasekken skal ikke inneholde grønne matavfallsposer, hageavfall, farlig avfall, store/tunge gjenstander, tekstiler etc. Dersom man skulle få behov for flere ekstrasekker utover de to som leveres, kan man kjøpe en ekstrasekk til restavfallsposer på utvalgte utsalgssteder. Man kan også kontakte kommunen for å bestille en større restavfallsbeholder hvis behovet for større plass er vedvarende, men det vil medføre en økning i renovasjonsgebyret.

Vi anbefaler å teste ut den nye ordningen først, før man eventuelt bestiller en større restavfallsbeholder. 

 

 

Gavekort

Vi trekker 5 gavekort blant alle som mottar den nye beholderen i Enebakk: 1 gavekort på 10.000,- og 4 gavekort på 1.000,-.
Vinnerne blir tilfeldig trukket ut fra våre abonnementslister og kontaktet. 

 

Mer miljøvennlig drivstoff og gjødsel

Vi har stor tro på at innføringen av egen beholder til matavfall vil gi gode resultater på materialgjenvinningsgraden. I dag havner halvparten av det verdifulle matavfallet i restavfallet, og der gjør det ingen nytte for seg. Det vil bli mindre svinn med færre ledd i prosessen, samt at all erfaring tilsier at en egen beholder vil øke andelen korrekt sortert matavfall. Dermed kan vi produsere mer biogass og biogjødsel, til beste for miljøet.

Det er altså på høy tid at denne beholderen kommer, og vi håper du vil ta den godt imot.

 

For dere med fellesløsning

Borettslag og sameier vil også få en separat løsning for matavfall i grønne poser.

Siden utsortering av matavfall i grønne poser ble innført i januar 2014, kastes fortsatt halvparten av matavfallet i restavfallsposen, i stedet for i den grønne. En egen beholder til matavfall vil føre til mye mindre svinn, med færre ledd i prosessen.

Matavfall er en svært viktig ressurs når den havner på rett sted. Da kan vi produsere miljøvennlig biogass, som erstatter fossilt drivstoff, og kvalitetsgjødsel til dyrkbar mark. Men for å få gjort dette er vi avhengige av nettopp deg.

Den jobben du gjør hjemme på kjøkkenet, når du velger å kaste matavfallet i den grønne posen og ikke i restavfallsposen, den er så mye viktigere enn du kanskje tror.

Vi innfører egen beholder for matavfall