Kompostjord produsert med lidenskap – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

Kompostjord produsert med lidenskap

– Kjenn denne lukta – jeg blir så glad! Her er det hint av tyttebær, modent løv, en liten skogsbekk – antydning til en liten harelort, faktisk. Dette er helt perfekt!

Ordene kommer fra Harald Berge, ROAFs egen Dr. Kompost – mannen som sniffer seg gjennom fersk kompostjord med en slik overbevisende lidenskap at selv garvede vinentusiaster er nødt til å bli misunnelige. Harald er driftsingeniør hos ROAF, og er helt tydelig langt mer opptatt av jord enn gjennomsnittet. Han bykser opp på en ranke med kompostjord og graver og sniffer som en blodhund på jakt etter en bortgjemt spekepølse.

– Bruk denne kompostjorda i grønnsakshagen din, og den kommer til å trives og elske deg i årevis. Det er nesten så du kan ta den med hjem, putte den i dyna, bruke den som sovepose – den er varm, vettu!

NESE FOR GOD KOMPOSTJORD: - Kjenn på denne lukta! Dette er helt perfekt. Grønnsakshagen din kommer til å trives og elske deg i årevis, sier driftsingeniør Harald Berge i ROAF.

Ekspertise

Det har tatt ROAF mange år å opparbeide den kompostekspertisen de i dag besitter. Å lage kompostjord av hageavfall er en lang og tidkrevende prosess, og det hele tar omtrent to år fra mottak til ferdig og salgbart produkt.

Etter at ROAF har tatt i mot hageavfallet ditt, blir det kvernet opp og lagt i lange ranker som er omtrent fem meter høye. I løpet av det første året blir hageavfallet snudd på og vannet mange ganger, før det blir siktet og lagt i nye ranker i enda et år.

– Det blir skikkelig godt og varmt nedi her, opp i mot 70 grader. I fjor gjorde vi en test og tok og langtidsstekte en elgsteik i en av rankene. Det smakte aldeles fortreffelig. Det er sånn man skal lage mat, vettu!

DOKTOR KOMPOST: Harald Berge er driftsingeniøren som ikke er redd for å smake på litt jord. - Det går så fint, så!

Laboratorieprøver

I løpet av prosessen tas det også mange prøver av avfallet, og spesielt er man opptatt av å avsløre E. coli eller andre tarmbakterier. Tungmetaller er man også på vakt for:

– Dersom hageavfallet har stått i nærheten av en tungt, trafikkert vei er det jo en viss sjanse for at det kan inneholde tungmetaller, men vi har alltid holdt oss langt under grenseverdiene. Og til dags dato har vi aldri fått avslørt verken E. coli eller andre tarmbakterier i kompostjorda her på ROAF, sier Harald Berge. Han forteller om en omfattende prosess, som også er godkjent av Mattilsynet. 

– Hva er det viktigste å passe på i løpet av prosessen?

– Det er at jorda får nok luft – altså at den vendes ofte nok. I tillegg må rankene vannes, og vi overvåker temperaturen kontinuerlig. For at nedbrytingen skal være optimal må den ligge på et sted mellom 65 og 70 grader. Vi tester også kvaliteten stadig vekk med såing av karse for å se hvor godt det gror.

 

I pose og sekk

Tidligere kunne man bare kjøpe kompostjord i bulk hos ROAF, men nytt av året er at man også kan kjøpe den ferdig pakket – på alle gjenvinningsstasjonene til ROAF.

– Jorda er også helt fri for snegler og ugressfrø, og vi har flere typer jord tilgjengelig, både jordforbedringsmidler og fullverdig plantejord, avslutter den ivrige driftsingeniøren.

Hver år selger ROAF omtrent 8000 tonn kompostjord, og nå er altså  650 tonn pakket i egne sekker for å gjøre det enklere for kundene. Oversikt over de ulike typene  kompostjord og priser finner du her. 

I POSE: Nytt av året er at du kan få kjøpe kompostjord i egne sekker på alle gjenvinningsstasjonene til ROAF, både plantejord og kompostjord.