Til hovedinnhold

Mange gidder ikke kildesortere matavfallet

Oppdatert: 06.09.2018

Det tar ikke mange sekundene å tømme den mugne brødskalken ut av brødposen, eller å fjerne plasten fra den vasne agurkbiten, før du hiver det i matavfallsposen. Likevel er det mange romerikinger som ikke gidder dette. Slik havner mye matavfall i restavfallet.

-ROAFs plukkanalyser viser dessverre at en stor andel matavfall kastes feil. 50 % av matavfallet kastes i dag i restavfallet, istedenfor i grønn pose, avslører administrerende direktør i ROAF, Synnøve Bjørke.

I en undersøkelse YouGov nylig gjennomførte for Grønt Punkt Norge forklares det hvorfor så mange fra Akershus dropper kildesorteringen. Blant årsakene de oppgir for å ikke kildesortere er; manglende bøttesystem i kjøkkenskuffen, bekymring for rot på kjøkkenbenken, at de heller vil se på TV, eller at de rett og slett ikke gidder. Resultatet er at mye mat kastes feil, og verdifulle ressurser går tapt.

-At så mye matavfall kastes feil er lite miljøvennlig, fordi vi ikke utnytter ressursene som ligger i matavfallet – som vi kan ved å omdanne det til biodrivstoff. I tillegg kastes det store mengder fullt spiselig mat. Halvparten av maten som kastes er mat som kunne og burde vært spist, og undersøkelser vi har foretatt viser at en familie i snitt kaster spiselig mat for svimlende 37.000 kroner i året! Dette er dårlig nytt både for miljøet og lommeboken! Derfor handler det både om å sortere riktig, og skille mellom hva som skal i restavfallet og hva som skal i grønn pose. Men det handler også om å få folk til å bli mer bevisste og kaste mye mindre mat, forteller Bjørke.

 

Politisk flertall for tvungen kildesortering

Stadig flere politikere snakker nå om en sirkulær økonomi, der alt fremtidige avfall skal gis et nytt liv. En slik utvikling krever et nytt tankesett rundt det vi i dag kaller «søppel». Synet vårt på det vi kaster og hvor vi kaster det vil måtte endre seg drastisk, tror Bjørke i ROAF.

Det er nå politisk flertall på Stortinget for at kildesortering ikke lengre skal være frivillig, men påbudt. I ROAF har vi systemer som gir oss mulighet til å finne de som synder mot regelverket knyttet til kildesortering. På sikt vil det kunne bli aktuelt å gi bøter til de som ikke er med på miljødugnaden, eller man kan oppleve at avfallet ikke blir hentet. Men vi håper jo å unngå å måtte gå så langt, sier hun.

I følge avdelingsdirektør for kommunikasjon, Hege Fosse-Eriksen, er løsningen enkel – Vi må kaste mindre mat, og vi må kaste alt matavfall i grønn pose. Dette er så viktig for ROAF at de har satt i gang en større kampanje, for å få alle som bor på Nedre Romerike til å sortere ALT matavfall i grønn pose – alltid!

-I kampanjen bruker vi humor for å vise at dette egentlig ikke er så vanskelig. Vi benytter overdrevne illustrasjonsbilder for å få frem at kildesortering er enkelt. Det viktigste for oss er at alle på Nedre Romerike ser at dette er et viktig bidrag som har en stor betydning, sier Fosse-Eriksen. I forrige kampanje sa vi at det kun tar 7 sekunder å gjøre det som er rett. Det er tid vi alle har, selv i en hektisk hverdag. Hvis vi bare gidder, og forstår hvor viktig det er at alle er med og gjør det de kan for å ta vare på ressursene våre!

Bilde: Adm.dir i ROAF Synnøve Bjørke