Bestått fagprøven – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

Bestått fagprøven

Vi i ROAF er stolte over å ha hatt en lærling i IKT-faget som har bestått fagprøven. John F. Øie Moe har i sommer bestått fagprøven i IKT og servicefag.

John lærling 2

Å være lærling betyr at du får opplæring i et fag som leder fram til et bestemt yrke. John F. Øie Moe (19) har jobbet som lærling i ROAF de siste to årene.

ROAF sin IT ansvarlige, Dyre Saxrud, har hatt ansvar for å gi arbeidsoppgaver, sørge for oppfølging og utvikling i henhold til gitt program. De to har jobbet tett sammen i perioden.

Fagkompetanse

Det kreves god fagkompetanse på området for å kunne tilby lærlinger den kompetansen som utdanningen krever. I ROAF har John Moe fått utfordringer på flere områder. I perioden måtte blant annet administrasjonen flytte midlertidig til et annet lokale. Da måtte IT-avdelingen sørge for at alt fra datautstyr som skjermer, tastaturer, dockingstasjoner, nettilgang, sentralbord o.l var oppe å stå for administrasjonen når de ankom nytt sted.

Utover dette trenger man fagkompetanse på drift, innkjøp av hardware og IT-utstyr, vedlikehold, service og maskinvare.

Til eksamen kom all lærdom til nytte. Da måtte han vise hvordan man setter opp en server for sql-database. Han lagde også et forslag til kurs i Skype for business. En annen stor oppgave var å vise hva som må på plass når bedriften får en ny ansatt. Det innebærer å kjøpe pc, rigge den og gjøre den klar, samt gi tilgang til domene, epost, brukerkonto, id og fikse adgangskort. John følte seg trygg på at dette var oppgaver han kom til å klare fint, forteller han når han oppsummerer hvordan eksamensuken gikk.

John lærling 3

Godkjent bedrift for lærlinger

IKT programmet krever at man skal få være i praksis på en godkjent arbeidsplass. ROAF ble godkjent lærlingbedrift i IKT faget i 2017.

– Vi er stolte av å være en godkjent lærlingbedrift sier direktør for utvikling og fellestjenester, Tor Henriksen. Det er viktig for samfunnsoppdraget vårt at vi kan tilby dette, særlig i disse dager hvor det er vanskelig å finne lærlingplasser, forteller han videre.

Til høsten, 2019, skal ROAF ta inn en ny lærling i IKT og service.

godkjent lærebedrift

Lærling i ROAF

ROAF har lærlinger i

  • IKT og service
  • Kontor og administrasjon