- Du lurer meg ikke nå, vel? – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

– Du lurer meg ikke nå, vel?

– Nei, vi lurer ingen! Du er oktobervinneren av Poselotteriet!

Det var en jublende glad Aldis Girgensons som svarte på telefonen da vi ringte for å overbringe det glade budskapet. Men 38-åringen og familiefaren fra Flateby lot seg ikke umiddelbart overbevise:

– Nei, tuller du med meg? Du lurer meg ikke nå, vel?

Men vi lurer ingen. Poselotteriet til ROAF finnes på ekte, og vi deler ut gavekort fra KIWI til gode kildesorterere av matavfall hver eneste måned. Aldis får straks et gavekort fra KIWI på 5000 kroner i posten, som kan brukes på alle KIWI-butikker over hele landet.

– Dette passer jo kjempebra! Vi har nettopp fått en ny baby, og det går mye penger til bleier og diverse, sier Aldis. Han jobber selv i renovasjonsbransjen som maskinfører for Franzefoss Gjenvinning:

– Ja, jeg vet hvor viktig det er å kildesortere, og at man må kaste matavfallet kun i den grønne posen. 

JUBLENDE GLAD: - Dette passer jo helt perfekt! Vi har nettopp fått en ny baby i hus, og det går mye bleier om dagen, sier Aldis Girgensons. FOTO: Privat.

Én vinner hver måned

Poselotteriet er foreløbig kun for innbyggere i en ROAF-kommune – det vil si Lillestrøm, Rælingen, Lørenskog, Enebakk, Aurskog-Høland, Nittedal og Gjerdrum. I slutten av hver måned trekker vi en vinner av et gavekort på 5000 kroner fra KIWI, og tre ganger året klinker vi i tillegg til med ekstratrekninger av gavekort på hele 10.000 kroner. Det eneste du trenger å gjøre for å delta, er å sørge for at matavfallet ditt kun kastes i den grønne posen, og på posen må du skrive navnet og telefonnummeret ditt med en kraftig sprittusj. Vi har trukket ti vinnere siden oppstarten av Poselotteriet i mars i år, og mange flere skal det bli! Forrige måned trakk vi en lykkelig vinner fra Skedsmokorset, men vedkommende ønsket ikke å stå fram offentlig.

Miljøvennlig drivstoff

Alt avfallet som havner i den grønne posen blir sendt til Den Magiske Fabrikken på Sem i Vestfold, der det gjøres om til miljøvennlig drivstoff og biogjødsel. De fleste renovasjonsbilene til ROAF går på drivstoff som er produsert av ditt matavfall. Men vi kunne ha produsert så mye, mye mer. Derfor vil vi at du skal gjøre som Aldis: Vær med på miljødugnaden og kast matavfallet kun i den grønne posen. Og dersom du skriver navnet og telefonnummeret ditt med en kraftig sprittusj på posen, er du automatisk med i ROAFs Poselotteri. Og så er det jo litt gøy å vite at en renovasjonsbil kan kjøre omtrent 90 meter på et enkelt bananskall!

Øk vinneresjansene

Du kan delta med så mange grønne poser du bare vil, men den som skriver navnet sitt på posen må være fylt 18 år, i tillegg til å være bosatt i en ROAF-kommune. Vi trekker fysiske poser fra anlegget hver uke, men også «digitale bidrag». Du kan altså øke mulighetene til å havne i månedspotten som vi trekker fra ved å ta bilde av den fylte grønnposen – med påskrevet navn og telefonnummer – og sende til oss på epost: poselotteriet@roaf.no. Lykke til!

 

Hva skal i den grønne posen?

I den grønne posen skal du kun kaste matavfall og ingenting annet. Aller helst vil vi selvsagt at du skal spise opp maten din, men dersom dette er uungåelig er det den grønne posen som gjelder. Når du kaster matavfallet i den grønne posen, bidrar du både til en bærekraftig sirkulærøkonomi, og til at renovasjonsutgiftene holdes så lave som mulig. I tillegg kan du vinne gavekort fra KIWI hver måned!

 

Eksempler på matavfall:
  • potetskrell
  • gulrotskrell
  • løkskall og annet avkapp
  • fiskebein og fiskeskinn
  • bein og kyllingskrotter
  • fett og sausrester
  • tørkepapir og servietter med matrester
  • smuler

OBS! Blomster og plantejord skal ikke i den grønne posen, men i posen for restavfall.

Mangler du grønne poser?

Knytt en plastpose fast i avfallsbeholderen din neste gang det er tømmedag, og renovatøren legger igjen en ny rull til deg! Du kan også få grønne poser på servicetorget i kommunen der du bor. Dersom du bor i et borettslag eller sameie, er det styret som skal sørge for at det ligger grønnposer tilgjengelig på egnet sted. Styret kan forøvrig bestille gratis skap til oppbevaring av grønnposer her.