Frem med snøskuffene!

Den mørke tida er over oss, men vinteridyllen kommer foreløpig i form av våt snø, slaps og småsur vind. Husk å måke og strø rundt avfallsbeholderne på hentedagen.

Alle som jobber med renovasjon og innsamling av avfall vet at jobben har én lys og én litt mørkere side: sommer og vinter. I snitt bruker renovatørene to timer mer på en vinterrute enn en sommerute, noen ganger enda mer, forteller kjøreleder i ROAF, Siri Sveiven:

– Det er ingen tvil om at mange av renovatørene våre håper på en lett vinter, mens andre tar det som det kommer. Det er uansett himmelvid forskjell på sommer- og vinterjobbing hos oss, sier Siri Sveiven.

Trafikkbildet

Sveiven peker på mange faktorer som gjør arbeidsdagene både lengre og mer krevende etter at vinteren har meldt sin ankomst: Kjettinger må av og på, det må rygges på glatte veier, sjåførene må kjøre saktere, og det er langt tyngre og dra beholderne frem og tilbake til innsamlingsbilene gjennom snø og på isglatte veier.

– Trafikkbildet er også preget av at andre bilister har trøbbel på vinteren, og dette fører til mye stopp og venting. Derfor er det ekstra viktig at man husker å måke og strø på hentedagen. Dette er med å gjøre arbeidsdagen litt lettere for renovatørene. 

GOD TRENING: Snømåking med høy intensitet forbrenner like mange kalorier som en hard tur på langrennski. Men pass på hjertet, og husk å varme opp. FOTO: Stacey Kennedy/Pixabay

 

Snømåking = trening

Av alle utendørsaktiviteter man kan finne på om vinteren er snømåking noe av det som forbrenner flest kalorier. En økt med snøskuffa på én time med høy intensitet kan forbrenne så mye som 800 kalorier i timen for en voksen, normalvektig person, og dette er det samme du forbrenner ved å gå fort på langrennski. Men husk at snømåking er en hard belastning for hjertet, og det er viktig å varme opp i rolig tempo før man setter i gang. Særlig bør personer som vet at de lider av hjerte- og karsykdommer ta oppvarmingen svært seriøst. Store snøfall og hjerteinfarkt henger ofte sammen, ifølge en artikkel på nrk.no. Før trodde man at det bare var de over 60 som må ta det med ro under snømåkingen, men erfaringer de siste årene har vist at selv 40- og 50-åringer kan få hjerteinfarkt når man setter i gang en så hard belastning uten god nok oppvarming. Husk også ta pauser innimellom!

Huseeiers plikt

Når du måker og strør rundt avfallsbeholderen er du med på å gjøre arbeidsdagen både litt lettere og litt tryggere for renovatørene. I verste fall risikerer du at beholderen din ikke blir tømt når den skal dersom det ikke er måkt godt nok hele veien frem til beholderen. Husk også å få bort snøen som ligger oppå lokket og på sidene.

– Det er huseiers plikt å sørge for at det er måkt helt frem til avfallsbeholderen. Jobben vår er å hente avfall, ikke måke snø, sier Siri Sveiven – og håper selvsagt på en lett vinter.

TOPPFOTO: Wilfred Pohnke/Pixabay