Grønne 17.mai forberedelser – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

Grønne 17.mai forberedelser

De fleste av oss blir nostalgiske i anledning nasjonaldagen og det er ting som må planlegges. Her er tips til grønne forberedelser.

norsk flagg og ombruk

norsk flagg og ombruk

Klær må finnes frem og strykes, bord må dekkes, kaker bakes, hage preppes, blomster plantes, flagget skal heises. Mye av dette kan være miljøvennlig.

Byttelån kjoler

Kanskje er du så heldig at du har en bunad du alltid kan bruke, men mange trenger et pent antrekk til seg selv eller til barna. Hva med å byttelåne? Kjolen snuppa brukte i fjor kan være akkurat passe til bestevenninnen i år. Lån av hverandre, klær som ikke brukes så ofte.

Noen opplever også at fjorårets 17.mai antrekk ikke lenger passer, da kan man gi det bort til noen man kjenner, gi det til en tekstilinnsamler, selge det på finn eller Tise, eller ta det med på gjenvinningsstasjonen. Alle tekstiler, både hele og slitte/ødelagte, er gratis å levere hos ROAF.

VÅRDUGNAD: Man kan levere hageavfall gratis på alle gjenvinningsstasjonene.

Gjør hagen klar- kjøp næringsrik kompost- og plantejord

Det er mange som liker å få stelt inngangspartier og sette ut nye blomster til feiringen av nasjonaldagen. Hageavfall leverer du gratis til alle ROAFs gjenvinningsstasjoner. Av denne lager vi plante- og kompostjord, og sluttproduktet er helt fri for brunsnegler, bakterier og ugressfrø. Den er super å bruke rett i potta, eller til å friske opp gressplenen.

Bruk tallerkener og kopper av porselen og glass

Det sparer miljøet å bruke om igjen og om igjen det man har fra før. Trenger du egentlig bruke papptallerkener fordi du slipper oppvasken? Vi anbefaler å bruke skikkelig porselensservice. Bruker du også tøyservietter sparer du miljøet for unødvendige engangsprodukter, og i tillegg ser det jo mye lekrere ut.

skrell i matavfallskurven

Fra matavfall til biogass

Ispapir i søplekassa – ikke i naturen

Vi har alle sett de overfylte søppelkassene utover nasjonaldagen og ettermiddagen. Vår oppfordring er klar: Er kassa full, så ta med ispapiret ditt videre til neste, eller ta det med deg hjem. Plastavfall som blåser ut av kassene kommer på avveie og havner til slutt i naturen og i de store havene. I tillegg ser det ikke fint ut, og du overlater ryddejobben til noen andre.

Dagen-derpå-restefest

Det blir sikkert spist mange pølser på nasjonaldagen, men som regel blir det også noen ekstra igjen. Ikke kast det i grønn pose med en gang, men lag en restemiddag i påfølgende dager. De kan brukes i skolematpakka, i pølsegryte, eller til kveldsmat. Grillrester egner seg godt i en salat sammen med pasta og noe grønt, mulighetene er mange. Alle kan bidra til å redusere matsvinnet, bare ved å være litt kreative. Det lønner seg – både for miljøet og lommeboka.

Mange bekker små…

Alt du gjør som innbygger og forbruker er en viktig brikke for det grønne skiftet. Riktig avfallshåndtering er en viktig del av det å ta vare på jordens ressurser. Når du leverer en grønn pose med matavfall til gjenvinning, kan en renovasjonsbil kjører nesten 300 meter. Det er mye fossilt drivstoff spart. Enkle tiltak kan gjøre forberedelsene grønnere, samtidig som din 17.mai feiring blir like fantastisk som før, kanskje med litt bedre samvittighet på kjøpet til og med.

Gratulerer så masse med dagen, kos deg med familie og venner, spis is og pølser, lek i skolegården, gå i 17.mai tog, syng nasjonalsangen, og ta vare på hverandre.

Hilsen alle oss i ROAF.

Avfall blir til noe nytt

Vi har laget en enkel oversikt over hva ulike avfallstyper blir til. les mer her:

Hva blir avfallet til?