Til hovedinnhold

Hvor skal tekstiler nå?

Oppdatert: 11.02.2025

Den 1. januar 2025 kom det nye krav til kildesortering.

Så lenge klærne dine er tørre og rene, selv om de er ødelagte, så skal de leveres til gjenvinning.

Tekstilene kan kildesorteres sånn:

  1. Ombruk: Hele, rene, tørre og brukbare tekstiler som ikke er avfall. De kan for eksempel leveres i innsamlingstårn til ideelle aktører.
  2. Tekstilavfall: Ødelagte eller utslitte og tørre tekstiler som eventuelt har noen mindre flekker som ikke går bort i vask.

Dersom tekstilene dine er skitne, mugne eller tilgrisede oppfordrer vi deg til å se om du kan vaske eller fjerne det, eller om de må kastes på annet tilegnet sted.

Vårt ettersorteringsannlegg (ESAR) tåler tekstiler svært dårlig, så unngå så langt du kan å kaste tekstiler i restavfall.

Du kan også levere fra deg tekstilavfall som er tilgriset av for eksempel olje, maling eller mugg til Miljøbilen når den kommer til deg. Miljøbilen kjører i alle kommuner, og hentedatoer vil bli kunngjort i god tid.

 

Hvor skal det leveres?

Vi har innsamlingsbeholdere for klær og tekstiler på alle ROAFs gjenvinningsstasjoner. Innholdet i disse leverer vi videre til den aktøren som har avtale med ROAF. Vi oppfordrer dere til å oppbevare tekstilene dere skal levere til gjenvinningsstasjonene på et sted i hjemmet. På den måten kan dere ta med dere tekstilene neste gang dere skal en tur på gjenvinningsstasjonen. 

I tillegg er det flere tekstiltårn plassert på mange parkeringsplasser, kjøpesentre med mer. Dette er det ulike organisasjoner som drifter. Du kan levere alle typer tekstiler så lenge det er rent og tørt. Det meste kan brukes om igjen, og det som ikke går til ombruk går til materialgjenvinning og blir til nye tekstilprodukter.

Legg tekstilene i en bærepose, ikke sekk (da disse kan være for store å få ned i beholderen). Vi ønsker også at du knyter posen godt igjen før du legger dem innkastet.

De ulike aktørene operer litt ulikt om hvordan man skal håndtere slitte og hullete tekstiler, men på gjenvinningsstasjonen tar vi det i mot.

Hva blir det til?

I dag mangler vi tilstrekkelige teknologiske løsninger for å oppnå bærekraftig resirkulering av tekstilavfall i stor skala. Derfor bør målet være at flest mulig tekstiler går til gjenbruk i stedet for materialgjenvinning.

Mange vet ikke at også ødelagte og slitte tekstiler kan leveres til gjenvinning. De ensomme sokkene og den flekkete skjorta som leveres til tekstilgjenvinning kan få et nytt liv, enten ved at de sys om eller at de resirkuleres til for eksempel isolasjon i bygninger, bilmatter eller filleryer. Til og med hullete nylonstrømper kan få nytt liv som bærenett for epler og appelsiner.

Uff og Fretex sørger for at klær, tekstiler, sko og stoffer blir brukt på mest hensiktsmessige måte.

Det aller viktigste er å redusere forbruket. Det betyr at vi rett og slett må kjøpe færre tekstiler. Det har en langt større positiv miljøeffekt enn både gjenbruk og materialgjenvinning, da det reduserer ressursbruk og miljøbelastning mest.

Noen tips fra oss

  • La være å kjøpe nytt! Finn ombruksalternativer der du kan når det kommer til klær og tekstiler
  • Klær og tekstiler trenger noen ganger bare litt sying eller litt reparasjon før de er gode som nye igjen
  • Klær og tekstiler, til og med de som er ødelagte og slitte, kan få flere spennende bruksområder
Vi oppfordrer dere til å oppbevare tekstilene dere skal levere til gjenvinningsstasjonene på et sted i hjemmet. På den måten kan dere ta med dere tekstilene neste gang dere skal en tur på gjenvinningsstasjonen.