Julius fra Skedsmokorset er årets siste vinner i Returkartonglotteriet
Julius Okkenhaug fra Skedsmokorset ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan før jul glede seg med en premie på 10 000 kroner.
Da han hadde en baby for 24 år siden hørte Julius om noen som hadde vunnet 100 000 kroner, og siden da har han skyllet, brettet og stappet drikkekartongene sine. I årets siste trekning vant han endelig! Ekstra gledelig er det å vinne i årets siste trekning og dermed få litt mer å rutte med i forbindelse med julefeiringen.
Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet ‘skyll, brett og stapp’. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.
Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten, og alle kartonger med navn og nummer er med i trekningen av 100.000 eller 10.000 kroner.
Miljøet som den virkelige vinneren
– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.
Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.
– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.
Nye produkter
Utsortert kartong presses til baller og selges videre til papirfabrikker. De kverner opp pappen, fapirfibrene renses og tromles – og blir til nye produkter med minimalt bruk av kjemikalier. Papirmassen klargjøres og brukes i produksjon av nye kartonger til for eksempel pizza, sko, frokostblandinger og lignende.
Det er altså ingen grunn til å la være å skrive navnet ditt på de gamle kartongene dine. Kanskje blir det deg som blir oppringt neste gang?
Slik deltar du!
Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer til den du vil skal vinne. Du kan delta med alle typer drikkekartong og uansett om de er store eller små. Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk hvordan du sorterer drikkekartong i din kommune her.
Drikkekartong er emballasje for drikke og flytende matvarer. De kan inneholde for eksempel melk, drikkeyoghurt, kefir, juice, vin, bønner, hakkede tomater, sauser og puddinger. Slike kartonger brukes også til flytende vaske- og skyllemidler. Men har de inneholdt farlig avfall som spylervæske bør de kastes i restavfallet.
Du kan velge om du vil levere kartongene enkeltvis eller i kubber. Det er ikke noe krav til hvor mange kartonger som skal være i en kubbe. Alle kartonger med navn og nummer er med i trekningen av 100.000 eller 10.000 kroner.
Fakta om Returkartonglotteriet
Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Alle som vil kan delta, og vi trekker vinnere blant privatpersoner, skoler, barnehager, idrettslag eller organisasjoner. Alt du må gjøre er å skrive navn og nummer på drikkekartongen og kildesortere den.
Kartongene leveres i den vanlige kommunale returordningen, som oftest sammen med annen papp og papir.
Grønt Punkt Norge deler ut 120 premier på 10.000 kroner og 4 premier på 100.000 kroner i året.