Kjøp bedre, kast mindre
Vi er ikke skeptiske til Black Friday fordi folk kjøper ting de vil ha, men fordi de kjøper ting de tydeligvis ikke ville ha likevel.
Vi vil ha mindre avfall
ROAF er en avfallsbedrift, som sikkert ikke høres særlig eksotisk ut. Det er det antakelig heller ikke. På mange måter fungerer nemlig en avfallsbedrift som en hvilken som helst annen industribedrift. Vi tar inn en vare av relativt lav kvalitet og verdi, foredler den, og selger den deretter videre. Forskjellen på ROAF og de fleste andre industribedrifter er at vi får råvaren gratis, og vi vil helst ha mindre av den.
Bra for miljøet
Grunnen til at vi vil ha mindre råvarer, er ikke nødvendigvis fordi vi er noen latsekker som ser på arbeidsoppgaver som et veldig forstyrrende element i hverdagen. Det er på grunn av hva varen er og hva vårt samfunnsoppdrag er. Vi er nemlig ikke en bedrift som lever av profitt alene, vi er en bedrift som lever av miljøvern og -bevissthet. Få ting er mer miljøvennlig enn mindre forbruk, og dermed mindre avfall.
Kjøp smart, kjøp kvalitet
Uansett om man snakker om biler eller t-skjorter, mat eller mobiltelefoner: Et godt miljøtiltak vi alle kan gjøre er å kjøpe smart, og dermed kaste, færre ting. Men for all del, vi i ROAF er også helt vanlige mennesker. Vi skjønner at folk kjøper ting, at folk bruker ting, og at folk må kaste ting, det gjør vi selv også. Det vi likevel opplever i vårt virke, er at folk har kjøpt ting og deretter kasta dem, uten at de ser ut til å ha brukt dem noe særlig i mellomtida. Det er det vi håper folk slutter med.
Tenk først, kjøp etterpå
I 2019 produserte hver eneste norske innbygger 427 kilo avfall. Med tanke på de knapt brukte golfkøllene, og de i utgangspunktet fullt fungerende spillkonsollene, støvsugerne, kaffetrakterne og tekstilene vi ser at folk kaster, så tenker vi at 427 kilo er et for høyt tall. Om alle kunne tenke seg om før de kjøpte ting, og faktisk spørre seg selv om de virkelig trenger dem, så ville mengden avfall de produserer kunne gå ganske mye ned, uten at livskvaliteten deres ville ha gjort det.
For mandagen er grå
Derfor er vi i ROAF veldig skeptiske til tilbudskampanjene og kjøpepresset i forbindelse med Black Friday. Og det er ikke fordi det er vi som får jobben den påfølgende, grå mandagen, med å sortere og foredle alt det folk ikke trengte likevel. Selv om vi får det. Grunnen til skepsisen er fordi vi vet hva slags effekt tankeløse kjøp og påfølgende kast har på kloden.
Fra samlebånd til avfallsbånd
Vi vet at det gikk med omtrent 5000 liter vann for å dyrke bomullen til den toppen som viste seg å ikke fremheve din naturlige skjønnhet likevel. Vi vet at det gikk med enda mer vann, pluss traktordiesel, kunstgjødsel, og utslipp fra garveriet, for å avle opp kua og farge skinnet til den veska som viste seg å ikke passe til de skoene likevel. Vi vet at det er tungmetaller, som betyr helse- og miljøskadelige utslipp som følge av gruvedrift og transport, i telefonen du bytta ut etter åtte måneder fordi det kom en med litt bedre kamera på markedet.
Bedre råd og bedre samvittighet
Og det betyr ikke at vi mener folk skal flytte ut i skogen, gå i selvskutte klær og leve av regnvann og lav, med mindre du vil da så klart. Men det betyr at vi håper at folk kan se et tilbud og fortsatt klare å tenke over om de faktisk trenger det som blir tilbudt. Det vil gagne alle. For forbruksreduksjon er et miljøtiltak som faktisk hever størrelsen på lommeboka di. Vi er ikke skeptiske til Black Friday fordi vi vil at du skal betale mer, men fordi vi mener det går an å bruke og betale mindre. At du i stedet for å kjøpe mange ting fordi de var på tilbud, kjøper ting du virkelig vil ha, virkelig trenger, blir glad i, og dermed bruker så lenge det går.
Godt valg
Og som sagt, vi er vanlige folk vi også. Vi er forbrukere vi også. Men etter å ha sett tonn på tonn med fullt brukbare gjenstander som mister nesten all sin verdi fordi folk bare kaster dem i restavfallet, så er vi ikke tanketomme forbrukere. Det håper vi at du heller ikke er. Så hvorvidt du skal handle på Black Friday eller ikke, er opp til deg. Men uansett når du handler, håper vi du gjør gode valg når du gjør det. At du ender opp med ting som du faktisk trengte og ville ha, som beriker livet ditt lenge, og ikke bare ting som tømmer lommeboka di før de fyller avfallsbeholderen. For da har vi tappa kloden for ressurser til absolutt ingen nytte, og det samme har du gjort med bankkontoen din.
Tenk før du kjøper
Gode tilbud kan være godt, men
- Trenger du virkelig denne tingen
- Kan du reparere det du har
- Kan du gi bort noe du har
- Kjøp kvalitet
«Et godt kjøp havner sjelden i søpla»
Hva blir avfallet til? Her er Fremtiden i våre hender sine tips til å unngå å kjøpe nye ting