Lar du barna dine leke med fyrstikker? – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

Lar du barna dine leke med fyrstikker?

I dag vil vi i ROAF kaste inn en brannfakkel: Vi tror ikke nødvendigvis at du som kaster batterier i restavfallet har onde hensikter, men vi tør påstå at du er både uansvarlig og tankeløs. I beste fall er du uvitende. Konsekvensen er uansett den samme: Du utsetter andres liv og helse for stor fare.

Nylig gjorde vi en test i ettersorteringsanlegget, og resultatet var nedslående: På én dag fant vi over 10.000 batterier som var feilkastet i restavfallsposen. Derfor prøver vi virkelig å forstå deg som gjør slikt. Ikke for å forsvare handlingene dine, selvsagt – men vi lurer veldig på hva som skal til for at vi skal kunne nå inn til deg, for at du skal forstå konsekvensen av handlingene dine. Batterier i restavfallet setter andres liv og helse i stor fare. Og dette er ikke noe vi bare sier. Vi slokker nemlig mange branner i løpet av året, og forrige uke skjedde det igjen.

«Ja, men det var jo bare et bittelite batteri» tenkte du kanskje. Og det har du kanskje rett i. Men det er faktisk ikke mer som skal til. Det trengs bare én fyrstikk for å starte en storbrann.

STOR BRANNFARE: Selv de små batteriene til fjernkontrollen kan kortslutte og selvantenne når de utsettes for stort trykk. Dersom du kaster dem i restavfallet blir de liggende under stort trykk - under tonnevis av avfall.

Lov å leke med fyrstikker?

Vi tviler på at du lar barna dine leke med fyrstikker mens du ser på nyhetene. Vi føler oss rimelig trygge på at dersom du ser 5-åringen din stå tett ved stuegardinene med en nytent fyrstikk mellom fingrene, så gjør du umiddelbart det du kan for å avverge en katastrofe. Vi er faktisk helt overbeviste om at du aldri, aldri, aldri har vurdert å la lek med fyrstikker være et alternativ til barne-TV.

Så da lurer vi virkelig på: Dersom du har et totalforbud mot å leke med fyrstikker hjemme hos deg selv – hvorfor kaster du selv batterier i restavfallet? Hvorfor sier du til barnet ditt at lek med fyrstikker er forbudt, når du selv i praksis gjør akkurat det samme – bare med batterier i stedet for fyrstikker? Batterier i restavfallet blir ikke bare blir til fyrstikker, men svært eksplosive og kraftige fyrstikker i tillegg. Og det betyr ingenting om batteriet er lite, mellomstort eller stort. Faren er ikke mindre fordi det «bare» handler om et lite AA-batteri til fjernkontrollen din.

 

- Lithium-batterier fra driller og el-sykler er ekstra eksplosive, men alle batterier i restavfallet utgjør en stor fare, sier teknisk direktør, Tom Roger Fossum i ROAF.

Eksplosive flammer

Dersom batterier kortslutter oppstår det gjerne intense og eksplosive flammer. Når de i tillegg havner i stort press blant tonnevis av brennbart avfall, betyr det altså ingenting om batteriet kommer fra en elektrisk drill, røykvarsler, el-sykkel eller badevekta di. Når batterier kortslutter betyr det ingenting at det «bare var et lite batteri». Flammer er flammer, og de gjør det de kan: vokser seg større og større så lenge de har noe å nære seg på. Og restavfall fra husholdningene er næring for flammer. Det brenner som bare fy.

Det er mulig at du tror at batteriene dine er trygge der de ligger løst i roteskuffen din. Men dersom det blir kontakt mellom polene på batteriet – lite eller stort – så kan det i verste fall til en katastrofe. Vi vil på det sterkeste råde deg til å tape polene på alle slike batterier som ligger løst rundt omkring. Dette gjelder også gamle og brukte batterier. Det er alltid litt spenning igjen. Så branntilløpene vi så altfor ofte opplever i vårt anlegg pga feilkastede batterier, kan også oppstå hjemme hos deg, enten om de ligger i en skuff eller i restavfallsposen.

 

Gratis å levere

Dersom det hjemme hos deg er forbudt å leke med fyrstikker, tar vi det for gitt at det fra nå av også er forbudt å kaste batterier i restavfallet. Brukte batterier leverer du der du kjøpte dem, eller du kan ta dem med til en av våre gjenvinningsstasjoner. Det er helt gratis, og garantert katastrofefritt. Kan du ikke for egen samvittighets skyld bare begynne å lage deg gode rutiner på dette?

Som du sikkert har skjønt, så tror ikke vi at du går rundt og håper på at renovasjonsbilen skal ta full fyr midt i et boligfelt. Vi tror heller ikke at du bevisst ønsker å sette andres liv og helse i fare dersom det begynner å brenne i mottakshallen på ettersorteringsanlegget vårt. Du går nok ikke rundt og håper på en katastrofe. Men alt dette er like fullt en helt realistisk konsekvens av handlingene dine. Derfor spiller det ingen rolle at du ikke visste. For nå vet du. Ta ansvar. Vær voksen. Ikke lek med fyrstikker.

Vi i ROAF ber derfor alle innbyggere innstendig om å leverr brukte batterier til en gjenvinningsstasjon eller til en butikk som selger slike varer. Kast dem aldri mer i restavfallsposen. Det kan redde liv.