Til hovedinnhold

Roaf er i rute

Oppdatert: 16.02.2024

I iskalde vintermåneder der flere offentlige tjenester har kollapset på grunn av det strenge været, har Roaf tømt over 99 prosent av alle søppeldunkene på Nedre Romerike. Likevel mener noen at vi gjør en dårlig jobb.

 

Teksten er i utgangspunkt sendt inn til Romerikes Blad som en kronikk fra sjåførene i ROAF. Teksten kan også leses her. 

 

«Eg heiter Ola Tveiten og eg er ein arbeidsmann», sang nylig avdøde Lillebjørn Nilsen. Teksten i sangen beskriver et slit av et yrke til en stolt og steil veiarbeider. Han sørger for å bygge vei så folk enkelt kan kjøre dit de vil. Vi identifiserer oss med Ola Tveiten, fordi han har et viktig poeng. Nemlig at noen yrker blir lite verdsatt, til tross for at ingen klarer seg uten innsatsen som legges ned.

Før dagen gryr

Vi sjåfører i Roaf har en jobb som få har prøvd, som enda færre ønsker, men som alle er helt avhengig av. Vi er på veien før dagen gryr, fordi vi vil gjøre jobben vår så trygg og effektiv vi kan. Vi ønsker så få myke trafikanter langs veien som mulig når den 20 tonn tunge lastebilen skal helt inn til den innerste krok i nabolaget ditt. Når arbeidsdagen er over, har vi klatret ut og inn av en høy lastebil 500 ganger, og hundrevis av tunge søppeldunker er trillet, tømt og satt tilbake på plass.

Jobben må gjøres

«Og bjørnen ligg i sitt vinterhi, men det gjer ikkje eg…», skrev Lillebjørn Nilsen videre om Ola Tveiten.

Vi sjåfører i Roaf går heller ikke i vinterhi. Jobben må gjøres i all slags vær, året rundt. Vi faller på is fordi det ikke er strødd, og vi skader oss fordi dunkene må slepes gjennom våt og tung snø eller over høye brøytekanter.

Det er kaldt på henda i 20 minusgrader, og det er vanskelig å tømme beholdere som er fulle av snø eller som har frosset fast. Vi skriver ikke dette for å klage, for vi har gode HMS-rutiner, det beste arbeidstøyet og flotte biler. Men vi ønsker å bli verdsatt for den jobben vi gjør i et land hvor vinteren ser ut til å bli stadig strengere.

Strekker oss

Visste du at innbyggerne har ansvaret for at området rundt søppeldunkene er fri for hindringer for at dunkene kan bli tømt? Mange flere søppeldunker ville blitt stående utømt hvis vi jobbet prinsippfast. Vi strekker oss ofte litt ekstra, selv om mange glemmer å hjelpe til.

Tilrettelegger

Nilsens Ola Tveiten har en oppfordring: «Når du sit i bilen din ein skinnande sommardag, så send ein vennleg tanke til eit trufast arbeidslag».

Om du sitter i en varm stue og dunken er tømt, så send gjerne en vennlig tanke til oss. Eller del dine meninger i våre flater. Og selv om det i disse dager tar lenger tid før vi tømmer hos deg, håper vi du gjør oss en tjeneste å kildesortere slik du skal.

Det er ikke Roaf som har bestemt at vi tømmer sjeldnere, men årsaken er miljøkrav fra myndighetene for å få bedre sortering til en lavest mulig kostnad. Roaf utfører tjenesten slik eierne har bestemt. Vi er ikke uenig i den nye ordningen, så vi tilrettelegger så godt vi kan for å gi avfallet nytt liv.

Visste du at vi går på jobb hver dag fordi vi løser en del av naturkrisa? Vi samler inn og sorterer, slik at avfall brukes på nytt, istedenfor å ta ut mer fra naturen.

13 kroner dagen

Vi håper tross alt du er fornøyd med oss. Det er du som betaler for tjenesten, og du skal forvente at den fungerer bra. Mange synes det er dyrt med renovasjon, men de færreste vet hvor mye de betaler. I Lillestrøm kommune koster tjenesten med å bli kvitt alt husholdningsavfall 13 kroner per dag. Til sammenligning koster et medlemskap på treningssenter om lag 20 kroner dagen, og en månedsbillett på toget mellom Oslo og Lillestrøm 53 kroner per dag. Synes du renovasjon er dyrt?

Tøff jobb

Uansett. Renovasjon har alltid vært og vil fortsatt være en tung og manuell jobb som blir ekstra tøff på vinterføre. Det hadde vært deilig med langfri, men vi har jobbet ekstra på lørdager for å komme i mål. Det er utfordrende å overholde arbeidsmiljølovens bestemmelser om maksimalt antall overtidstimer, men det hjelper når flere trår til.

Vi er slitne nå, men vi gir ikke opp. Vi håper du kan huske på oss og måke og strø rundt avfallsdunken din. Vi kommer på jobb i morgen også.

– Alle sjåførene i Roaf

For å være sikker på at du skal få tømt dine avfallsbeholdere, må du sørge for å: 

  • Måke og strø rundt og foran beholdere/containere/brønner 
  • Fjerne snø og is fra topplokk på beholdere/containere/brønner 
  • Tenke på at en stor renovasjonsbil skal frem, hvis du parkerer bilen i gaten 
  • Trille frem beholderen hvis den står lenger enn fem meter fra der renovasjonsbilen henter 
  • Kildesortere alt avfallet ditt riktig (se kildesorteringsguide her) 
  • Kaste avfallet i riktig beholder ute, og sørge for at avfall som skal sorteres andre steder fraktes til en gjenvinningsstasjon eller til et returpunkt 
  • Sette beholderen med håndtaket ut på tømmedag