Til hovedinnhold

ROAF gir to dagers næringsomsetning til TV-aksjonen

Oppdatert: 16.10.2020
– Temaet for TV-aksjonen gjør det helt naturlig for ROAF å engasjere seg ekstra i år.

– Vi i ROAF jobber med plastgjenvinning til daglig, og dette er et område der vi kontinuerlig leter etter de beste løsningene. Plastforsøplingen i alle verdens hav er et problem som angår oss alle. Hvert år havner 8 millioner tonn plast i havet. Dette er helt uvirkelige mengder, men problemet vokser så lenge vi ikke gjør noe med det, sier Bjørke – og peker på at svært mye av plasten i havene rundt Sørøst-Asia stammer fra Europa, og beklageligvis også fra Norge:

 

Norsk plast i havet

– Ny forskning fra NUI Galway og The University of Limerick viser at mye av plasten som eksporteres fra Europa, deriblant Norge – er sortert for gjenvinning, men ender likevel opp i deponier og i havet. Ofte har ikke landene som tar imot plasten nok kapasitet, eller de mangler tilfredsstillende løsninger for gjenvinning. Dette understreker hvor viktig årets TV-aksjon er, og ikke minst det store ansvaret som hviler på skuldrene våre. Derfor er dette et problem og en utfordring som angår også oss nordmenn, sier ROAF-direktøren.

I UKE 42 gir ROAF to dagers næringsomsetning fra alle gjenvinningsstasjonene til årets TV-aksjon. På grunn av smittevernregler kommer det ingen bøssebærere på dørene i år, og Bjørke mener derfor det er viktig at vi alle engasjerer oss litt ekstra i år.

 

FOLIEBALL: ROAFs ettersorteringsanlegg sorterer ut plasten fra restavfallet automatisk og kommer ut i plastballer på omtrent 800 kilo. Hvert år havner tilsvarende 10 millioner slike plastballer i verdens hav.

FOLIEBALL: ROAFS ettersorteringsanlegg sorterer ut plasten fra husholdningsavfallet automatisk, og denne kommer ut som hardpakkede plastballer. Hver ball veier omtrent 800 kilo. Tilsvarende havner det 10 millioner slike plastballer i verdenshavene – hvert eneste år.

 

600 års nedbryting

En gjennomsnittlig plastflaske bruker 450 år på å bli nedbrutt, og et fiskesnøre kan vare så lenge som 600 år. Men de små mikroplastpartiklene blir ikke nedbrutt og går inn i næringskjeden. Forskning har vist at mennesker kan få i seg så mye som 5 gram mikroplast i uken, eller 250 gram i året. Videre ender 75 % av all plast som blir produsert opp som avfall, og en tredjedel av dette igjen havner i naturen, ifølge WWF.

MOTTAKET: Frida Pettersen og Fredrik Pettersen ved gjenvinningsstasjonen på Skedsmo tar i mot både private kunder og næringskunder hver eneste dag. I uke 42 går hele to dagers omsetning fra næringskundene direkte til årets TV-aksjon.

 

Oppfordrer næringslivet

– Vi i ROAF oppfordrer næringslivet på Nedre Romerike til å bidra stort til årets TV-aksjon, både med rene midler – men også gjennom å spre informasjon om digitale giverløsninger, slik at smittevernsituasjonen ikke går utover sluttresultatet, fortsetter Bjørke.

Gjennom TV-aksjonens offisielle nettside, www.blimed.no er det lett å gi sin støtte med kort eller VIPPS, eller man kan også opprette sin egen digitale bøsse og spre denne i sitt nettverk. Du kan også bidra til årets innsamlingsaksjon gjennom ROAFs egen spleis.

Tips til hvordan du kan redusere ditt eget plastforbruk:

  • Brødposer i plast kan brukes om igjen
  • Benytt deg av handleposer av tekstiler som kan brukes i årevis
  • Velg produkter i butikken som har minst mulig plastemballasje
  • Ikke kjøp flaskevann
  • Lag middag selv – kutt ned på antallet take away-måltid
  • Etterspør flere varer i butikken som selges i løsvekt
  • Kjør mindre bil – ta beina fatt, eller ta sykkelen til jobben
  • Styr unna éngangsprodukter
  • Ikke bruk kjøkkenredskaper av plast, men velg redskaper av metall eller tre
  • Ikke bruk eller kjøp klær laget av plastprodukter som polyester, akryl eller fleece