Til hovedinnhold

Sirkelen skal sluttes

Oppdatert: 14.12.2022
Hei, denne artikkelen er over 1 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon

ROAF er en sentral aktør i den sirkulære økonomien, og vi jobber kontinuerlig for å bli et fullt ut bærekraftig selskap. Sirkulær økonomi handler om innovasjon, ansvarlig forbruk og produksjon, og om produkter og emballasje som lar seg gjenvinne. Vi kan redusere klimagassutslipp gjennom mer effektiv bruk av materialer og mindre uttak av jordas naturressurser. Med andre ord: Avfall er fremtidens råvarer, og ROAF skal være en foregangsbedrift i den sirkulære tankegangen.

I 2021 ble jordas overforbruksdag nådd allerede 29. juli, og med unntak av koronaåret 2021 kommer datoen tidligere og tidligere for hvert år. Resten av året forsyner vi oss av jordas ressurser «på kreditt». Dersom vi skal få til en voksende økonomi uten å øke ressursuttaket, må vi i mye større grad gjenbruke materialene våre.

Økonomisk vekst uten økt bruk av ressurser

FNs internasjonale ressurspanel har beregnet at vi med dagens forbruk vil trenge nesten tre jordkloder i 2050, og FNs nyeste klimarapport understreker hvor liten tid vi har til å snu trenden. Avfall er bunnlinja i en sirkulær økonomi. Det betyr at alle som jobber med avfallshåndtering har et stort ansvar, og i ROAF tar vi ansvaret på alvor.

Matavfall driver bilene våre

Matavfallet vi samler inn, blir til biogass på Den Magiske Fabrikken utenfor Tønsberg. Mange av renovasjonsbilene våre kjører nettopp på biogass, som vil si at innbyggernes matavfall er med på å drifte bilparken vår. Vi får også økologisk biogjødsel av prosessen, som brukes i ny matproduksjon. Denne sirkelen gir oss i ROAF en spesielt god følelse.

Hageavfall blir til kompostjord

I tillegg til matavfall, er hageavfall et glimrende eksempel på sirkulær økonomi i praksis. Hageavfallet innbyggerne våre leverer til en gjenvinningsstasjon gjør vi om til næringsrik kompost- og plantejord, som vi selger rimelig tilbake til våre kunder. Fra hage til hage som vi liker å kalle det, og nok en gjenvinningssirkel som er sluttet.

Helt rå kompostjord

Vi kan bruke strøgrus mange ganger

Tidligere la vi strøgrus på deponi. I dag sender vi grusen til et vaskeanlegg som fjerner forurensningene. Den «nye» grusen selger vi videre. Da unngår vi å hente ut ny, jomfruelig grus. Vaskingen sørger for både god kvalitet og mindre støving. Pukk lager vi også – av gammel betong.

Gamle masser får nye bruksområder

I 2021 avsluttet vi første del av Bøler avfallsdeponi. Det innebar å dekke over deponiet med to meter masse for å hindre at vann trenger inn og at gass siger ut. I dette arbeidet kunne vi gjenbruke hele 15 000 tonn masser fra andre prosjekter. Slik unngikk vi nyproduserte masser. Fornuftig – både i et økonomisk og miljømessig perspektiv.

Ombruk er avgjørende for fremtiden

På fem av ROAFs syv gjenvinningsstasjoner har vi ombrukscontainere hvor kunder kan levere og hente ut ombruks varer gratis. På Enebakk og Nittedal gjenvinningsstasjon har vi egne ombruksbutikker. I 2021 samlet vi inn 2,5 tonn stearinlysrester, som blir smeltet om til nye lys. Vi har også resirkulert 70 tonn Europaller i 2021. I tillegg sam arbeider vi med Norsirk – hvor brukte hvitevarer går til reparasjon og videresalg gjennom forhandlere, og med Norasonde som henter ut sykler til ombruk hos oss. Ombruk ligger nest øverst i avfallshierarkiet, og vil være et viktig satsnings område for ROAF fremover.

Økt kunnskap gir bedre gjenvinning

De siste årene har vi jobbet aktivt mot ulike emballasjeprodusenter. Formålet vårt er å informere om hvilke typer emballasje som egner seg best til gjenvinning. Blandet plast er problematisk, og svart plastemballasje blir ikke sortert ut i ettersorteringsanlegget. Maskinene klarer ikke å lese fargen. Som en følge av informasjonsarbeidet har flere emballasjeprodusenter endret designet på produktene sine. Det gir oss håp – sammen kan vi slutte enda flere sirkler og skape den sirkulære økonomien som er nødvendig for en bærekraftig fremtid.

Materialgjenvinning og ombruk handler om å beholde ressursene i kretsløpet lengst mulig. Klarer vi det, slipper vi å hente ut nye naturressurser eller å produsere nytt gjennom energikrevende prosesser.

Denne teksten er gjenbrukt på roaf.no fra års- og miljørapporten 2021.