Til hovedinnhold

Snart morsdag og valentinsdag

Publisert: 09.02.2024

Februar er en kald vintermåned, og da er det koselig at man kan varme noen hjerter litt ekstra. Å gi mamma en velfortjent oppmerksomhet, og kjøpe blomster eller sjokolade til partneren sin er det mange som gjør, og det er jo hyggelig å både få og gi noe ekstra til de man er glad i. Den 11. februar er det både morsdag og fastelavn, og hakk i hæl følger valentinsdagen den 14. februar. Februar byr på mye kjærlighet, men også mye avfall og høye utslipp. 

Selv om det er ulikt syn på feiringen av slike dager, så brukes det masse penger på gaver, blomster og kort, og butikkene bugner av skilt, artikler og reklame for å få oss til å forbruke mer. Selvfølgelig er det fint å feire hverandre og vise kjærlighet, men hvor bærekraftig er slike dager egentlig? 

Hvor klimavennlige er egentlig blomstene til mor og kjæresten?
Det er ikke bare lommeboka som får bein å gå på disse dagene, for både morsdag og kjærlighetens dag har også stor miljøpåvirkning. Bare blomsterbukettene som kjøpes bidrar til enorme CO2-utslipp, og de lange transportrutene er hovedårsaken til at morsdags-buketten er alt annet enn klimavennlig. 

Så kanskje kan vi tenke på å bevege oss litt fra kommersiell kjærlighet, over til mer bærekraftig kjærlighet? Det trenger jo ikke å gå på bekostning av feiringen, å gjøre disse dagene mer miljøvennlige. Tenk så mye hyggelig vi kan gi og gjøre for våre kjære, som ikke handler om materielle ting 😊 

Tips til litt grønnere gaver: 

  • Gi bort en opplevelse. En tur på kino, en hyggelig lunsj, et frisørbesøk, et matlagingskurs, eller en hudpleietime er supre gaver til både mor og kjæreste. 
  • Gi bort en tjeneste. Det kan være en husvask, massasje, barnepass, datahjelp eller noe annet du vet mor eller partner trenger hjelp til eller ønsker seg. 
  • Gi bort noe hjemmelaget. Man kan lage såpe, badesalt, male på glass, strikke skjerf, tegne/male eller lage et fint bokmerke. Her er det kun fantasien som setter grenser. Du kan også redesigne en ødelagt genser eller et gammelt møbel hvis du er litt fingernem. Alltid koselig å få noe hjemmelaget som noen har lagt litt sjel i. 
  • Gi bort noe spiselig. Gaver man kan spise er ekstra hyggelig å få, og det er utrolig mye godt man kan lage selv. Hva med f.eks. kjeks, granola, syltetøy, karamell, ristede mandler, syltet rødløk, likør eller kanskje noen deilige tapas? 
  • Gi bort noe brukt. Gjenbruk er i tiden som aldri før, og kjøper man brukt, kan man også få noe som er helt unikt. Det kan være klær, interiør, bøker, smykker eller sportsutstyr. Man kan gjøre gode kupp på Finn, Tise eller hos en brukthandler. 
  • Gi bort noe dere kan gjøre sammen. Det å gi mor eller partner dedikert tid hvor dere kan gjøre noe hyggelig sammen, er noe av det beste man kan både gi og få. Å lage en god middag og spise sammen, en skogstur med piknik, en hyttetur, en skitur eller et dansekurs man kan gå på sammen, slikt varmer mer enn en ny genser. 
  • Gi bort kortreiste gaver. Hvis du ønsker å gi bort en fysisk gave eller en blomsterbukett, kjøp lokalt. Hvis du vil skåne klimaet, kjøp i den grad det er mulig lokalt dyrkede blomster til mor eller andre som fortjener en bukett. 
  • Tenk på innpakningen. Har du en gave som skal pakkes inn, prøv å tenke litt kreativt. Glanset gavepapir lar seg ikke gjenvinne og må kastes i restavfallet. Gråpapir, avispapir eller et tøystykke man har liggende kan bli vel så fint. Eller har du kanskje tatt vare på en gavepose eller gavepapir som kan brukes på nytt. Hyssing er et bedre alternativ enn gavebånd, og kan pyntes med en kongle, blomst eller grein, så gaven blir ekstra dekorativ og koselig å få. 

Det er alltid hyggelig å både gi og få gaver, særlig hvis det er noe personlig og som det ligger litt ekstra omtanke i. 

Vi håper noen av tipsene kan komme til nytte, glede noen du er glad i, og spare miljøet bittelitt. Å tilbringe tid sammen er koselig, og stadig flere ønsker seg opplevelser i stedet for ting. Og tenk så glad mammaen eller partneren din vil bli, for kaffe og frokost på senga, sammen med en god klem. 

Så det er heldigvis fullt mulig å gi bort noe fint og vise kjærlighet, samtidig som man har en relativt grønn samvittighet.  

Med ønske om en fin feiring av både morsdag og valentinsdag til alle der ute. Men husk da dere, at det er det man gjør i hverdagen som er viktigst, alle de små tingene man gjør for de man er glad i utenom merkedagene. For det er hverdager det er flest av.