Sorteringstips til småbarnsforeldre – ROAF: Romerike avfallsforedling IKS

Sorteringstips til småbarnsforeldre

Hverdagen er hektisk, det blir mye babymat fra glass og det byttes bleier flere ganger om dagen. Her er ni tips til hvordan småbarnsfamilier skal sortere sitt mest vanlige avfall.

gutt spiser pasta blikk

Om du vet hva som skal hvor, blir det også enklere å kildesortere.

 

1. 
Tøm glass med barnemat for eventuelle rester (restene skal i grønn pose), og  skyll glasset i kaldt vann. Samle de sammen i en boks eller pose et sted på kjøkkenet, og ta dem med til et returpunkt for glass – og metallemballasje. Oversikt over ditt nærmeste returpunkt finner du her. Glass gjenvinnes til nye glass og flasker, skrulokket blir til nye produkter av metall.

2.
Bleier legges i restavfallet. Pakk gjerne bleien i en pose slik at det ikke blir lukt. Bleier skaper enormt mye avfall i løpet av et år. Vi gir tilskudd til tøybleier, det kan du lese mer om her.

3.
Skall og skrell fra bananer, gulerøtter, avokadoer m.m sorteres som matavfall. Matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel.

4.
Utslitte Tåteflasker og smokker kan du kaste i restavfallet. Vårt ettersorteringsanlegg sorterer ut flere typer plast, og sender det videre til gjenvinning av nye plastprodukter.

5.
Smoothiepose som man kan klemme på skal sorteres som restavfall, disse er ofte laget av et blandingsprodukt som ikke lar seg gjenvinne.

6.
Esker til babygrøt og morsmelkerstatning sorteres som papp, papir og kartong. Det samme gjelder makaroniesken, melkekartongen og havregrynsposen. Papp, papir og kartong gjenvinnes til nye papirprodukter

7.
Babyoljeflasken, sjampoflasken og våtserviettholderen sorteres som plastemballasje, og kastes dermed i restavfallet her på Nedre Romerike. Skyll og tøm (eller sprut ut) rester før du kaster det i avfallsposen. Husk at våtserviettene også skal i restavfallet. De ulike plasttypene sorteres hver for seg hos oss, og vi sender det videre for videreforedling.

8.
Barn har mange leker med lyd og lys. Når de går i stykker kan de kan leveres gratis til el-forretninger, eller til gjenvinningsstasjonen som EE-avfall. Videre i prosessen plukkes produktene fra hverandre, og viktige ressurser blir tatt ut.

9.
Klær og sko som er blitt for små kan gis bort til en nabo eller noen andre i barnehagen, eller det kan selges på finn.no. Om ikke, skal de vær rene og tørre og leveres som tekstiler, selv slitte og ødelagte klær skal leveres inn. Ikke alt går direkte til ombruk, noe blir sydd om til andre type produkter, til fruktnett, eller kanskje isolasjon i vegger og veier.

hender og løvetann

En fremtid for barna

Å kildesortere er et av de enkleste miljøtiltakene du kan gjøre.

Ved å kildesorterer kan vi gjenbruke ressurser som er i avfallet, i stedet for å utvinne nye.

Hvorfor kildesortere Hva skal sorteres hvor?