Sorteringsveteran ble julivinner av Poselotteriet
Selv om mange fremdeles lar humla suse, tar Poselotteriet til ROAF absolutt ikke ferie. Denne gangen ble det sorteringsveteranen Solveig Fjelde fra Bjørkelangen som ble vinner av ROAFs poselotteri, og premien er et gavekort fra KIWI på hele 5.000 kroner.
– Nei, så gøy!
Vinneren av Poselotteriet for juli tar telefonen på første forsøk når vi ringer for å overbringe det glade budskapet. Solveig er for tiden på ferie på Sørlandet, og sønnen stilte opp som fotograf inne i drivhuset:
– Det er min fars drivhus, og selv dyrker jeg tomater i solveggen hjemme – etter inspirasjon fra min far, sier Solveig. Hun forteller videre at hun har sortert matavfall i mange år:
– Ja, det har jeg gjort så lenge vi har hatt grønne poser.
– Så du er én av dem som faktisk forstår hvorfor vi gjør dette?
– Ja, det gjør jeg! Og jeg har også skjønt at det kan lønne seg å ta bilde av den grønne posen med navn og telefonnummer – og sende til dere på epost, sier den pensjonerte læreren fra Bjørkelangen. For å være med på Poselotteriet trenger du bare å sortere matavfallet ditt i den grønne posen, og så skriver du på navnet og telefonummeret ditt med en solid sprittusj – og vips – du er med! Vi plukker ut både fysiske poser fra sorteringsanlegget vårt i tillegg til bildebidrag av fylte poser med matavfall som du kan sende inn til roaf@poselotteriet.no.
Feilkasting av matavfall
Foreløpig er Poselotteriet kun for renovasjonskunder som er bosatt i en ROAF-kommune, det vil si Lillestrøm, Gjerdrum, Nittedal, Enebakk, Rælingen, Lørenskog og Aurskog-Høland. Målet til Poselotteriet er å inspirere kundene til å kaste matavfallet kun i de grønne posene, og ingen andre steder. I dag blir dessverre over halvparten av matavfallet til ROAF-kundene kastet i restavfallet, noe som får mange negative konsekvenser. Alt sortert matavfall i grønne poser blir gjort om til miljøvennlig biogass og biogjødsel, men når det havner i restavfallet er det for sent å gjøre noe med det. Feilkastet matavfallet griser til sorteringsmaskinene våre og redusererer effektiviteten, og i tillegg brenner matavfall dårlig og er lite energieffektivt i varme- og energiproduksjon. Så her er det bare å lage seg gode vaner. Når du først har laget et enkelt system under oppvaskbenken tar det forbausende lite tid å sortere matavfallet riktig.
10.000 kroner rett rundt hjørnet!
I slutten av hver måned trekker vi en vinner av et gavekort til dagligvarer på kr. 5.000, og i tillegg har vi tre ekstratrekninger av gavekort på hele 10.000 kroner. Sistnevnte gavekort trekkes om bare to uker, så her er det bare å sørge for å ha nok grønne poser tilgjengelig. Hver pose med påskrevet navn og telefonnummer blir til et lodd i poselotteriet, og du kan delta så mange ganger og med så mange poser du bare vil. Husk å skrive tydelig med en god sprittusj!
Hva skal i den grønne posen?
I den grønne posen skal du kun kaste matavfall og ingenting annet. Aller helst vil vi selvsagt at du skal spise opp maten din, men dersom dette er uungåelig er det den grønne posen som gjelder. Når du kaster matavfallet i den grønne posen, bidrar du både til en bærekraftig sirkulærøkonomi, og til at renovasjonsutgiftene holdes så lave som mulig. I tillegg kan du vinne gavekort til dagligvarer hver måned!
Eksempler på matavfall:
- potetskrell
- gulrotskrell
- løkskall og annet avkapp fra grønnsaker
- fiskebein og fiskeskinn
- bein og kyllingskrotter
- fett og sausrester
- tørkepapir og servietter med matrester
- smuler
OBS! Blomster og plantejord skal ikke i den grønne posen, men i posen for restavfall.
Mangler du grønne poser?
Knytt en plastpose fast i avfallsbeholderen din, og renovatøren legger igjen en ny rull til deg neste gang det er tømming.
Bor du i et sameie eller borettslag? Styret kan bestille gratis skap til grønne poser via denne linken.