Til hovedinnhold

Tekstilbransjen ser til ROAF når de skal etablerer Norges første anlegg for sortering av tekstilavfall

Oppdatert: 13.04.2022
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon

Innbyggerne på Romerike kaster ca. 5 kg tekstiler i restavfallet hver seg per år. I Norge havner 50 000 tonn tekstiler i restavfallet årlig, noe som tilsvarer 12 millioner t-skjorter. Når klær og tekstiler kastes i restavfallet går det til forbrenning i stedet for at vi kunne ha tatt vare på materialene og sørget for å bruke de om igjen.

Kosebamser kastet i restavfallet, de kunne vært gitt bort til noen!

Kun 2 400 tonn klær og tekstiler gjenbrukes i Norge, mens ca. 32 000 tonn sendes ut av landet. Noe blir solgt, men store mengder ender opp på tekstilavfallsdeponier.

Forbrenning av tekstiler bidrar til store CO2-utslipp, og man går i tillegg glipp av verdifulle ressurser som kan brukes om igjen, fremfor å produsere nytt.

I utgangspunktet kan 95 % av alle klær og tekstiler materialgjenvinnes.

Her finsorteres ulike plasttyper.

Eget anlegg for sortering av tekstiler

Det nyetablerte selskapet Norwegian re:textile har tatt initiativ til et samarbeid med blant annet, renovasjonsselskapene, klesaktøren Varner og Fretex. Målsetningen er å utvikle innsamlings- og sorteringssystemer som skal ta ut alle tekstiler fra restavfallet, slik at man kan gjenbruke materialene.

Norwegian re:textile vil ta imot tekstiler fra alle aktører i Norge, og deretter sørge for at det sorteres for å oppnå en størst mulig ombruks- og gjenvinningsgrad. Selskapet er etablert for å bistå med å løse et stort samfunns-, og ressursproblem, samt for å bidra til en mer klimavennlig tekstilindustri.

 

Anlegget skal bygges ved bruk av samme teknologi som ettersorteringsanlegget til ROAF. ROAF sin fabrikk er skreddersydd for å sortere ut ulike plastkvaliteter fra restavfallet, mens det nye anlegget til Norwegian re:textile skal tilpasses slik at det sorterer ut ulike tekstilmaterialer.

 

Circular Monday- Tekstil

EU stiller strengere krav

I EU sin strategi for bærekraftige tekstiler som kom 30.03.2022, kreves det nå separat utsortering av tekstiler innen 2025.

EU krever at produsentene må ta mer ansvar for å produsere produkter med lang levetid og høy kvalitet, produkter som enkelt skal kunne repareres og resirkuleres.

I stor grad innebærer dette at produktene skal være lagd av resirkulerte fibre, frie for giftstoffer og være produsert innenfor sosiale og økologiske rammer.

 

 

Tekstiler en verdifull resurss

  • Vi kaster tekstiler i restavfallet tilsvarende 12-millioner t-skjorter
  • På ROAF kastes det ca 5 kg klær i restavfallet årlig per person.
  • I utgangspunktet kan 95% av alle klær og tekstiler materialgjenvinnes

 

Hva skal du gjøre? Alternativer er:

  • reparere
  • gi bort til noen du kjenner
  • levere til organisasjoner/innsamlingsbokser
  • levere på gjenvinningsstasjonen

Når du leverer tekstiler i innsamlingsboksene, vil profesjonelle aktører sortere og sørge for at det blir riktig håndtert. Et tips kan være å legge det som er ødelagt (hullete, flekkete, tynnslitt) i en egen pose og merke det med «ødelagte tekstiler».

Dette bør du gjøre med ødelagte tekstiler