Til hovedinnhold

Vant både sesongkort på Åråsen og gavekort på dagligvarer

Oppdatert: 08.10.2022

– Er det sant, har jeg vunnet?, spurte en lykkelig Gro Hauge Lauten da vi ringte.

Vant både gavekort på dagligvarer og sesongkort på Åråsen.

Gro Hauge Lauten satte stor pris på telefonen, hvor vi gledelig kunne meddele at hun var trukket ut som vinneren av et sesongkort på Åråsen og et gavekort på 5.000 kr. på dagligvarer i spesialtrekningen av Poselotteriet.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne, så dette er kjempemoro.

Gro har alltid sortert matavfall, men har blitt enda flinkere det siste året. Hun jobber som kokk i kommunen og der har de stort fokus på det å redusere matsvinn. De blir stadig bedre, og matsvinnet minker.

– Klart jeg kan bli enda bedre til å kildesortere, men det er ikke mangel på vilje, heller mangel på inngående kunnskap om sortering. Jeg bruker alltid tørkepapir for å fjerne fett i panner og kjeler, dette vil jeg ikke ha i rørene mine. Kan det papiret kastes sammen med matavfallet i grønn pose?, spør hun, og dette er noe mange lurer på.

Svaret er ja, tørkepapir og servietter som er tilgriset med fett og matrester, skal kastes i matavfallsposen. På www.sortere.no kan man søke opp ulike avfallstyper og få svar på hvor man skal kaste hva.

Mor er nok den flinkeste i huset til å sortere, men hun skryter også av sin mann og to sønner. De er spesielt flinke med matavfall og ekstra nøye med farlig avfall. Finn.no blir hyppig brukt, både til kjøp og salg. En av årsakene til at de er opptatt av ombruk og kildesortering, er at de vet det er viktig for miljøet og at avfallet er ressurser som kan materialgjenvinnes til nye produkter.

En ekstra motivasjon for å være med på poselotteriet i september var å kunne vinne et sesongkort på Åråsen. Det er spesielt eldstesønnen i huset, Thomas, og hun selv som er fotballinteresserte. Thomas spiller selv fotball og har gjort det hele livet. Han får med seg de fleste hjemmekampene på Åråsen og setter ekstra stor pris på et sesongkort – nå er det ingen unnskyldning for å ikke møte opp på Åråsen neste sesong.

Gratulerer så mye til Gro og familien, og takk for at dere kildesorter avfall og bidrar til å ta vare på miljøet.

Hva skal i den grønne posen?

I den grønne posen skal du kun kaste matavfall og ingenting annet. Aller helst vil vi selvsagt at du skal spise opp maten din, men dersom noe allikevel må kastes er det den grønne posen som gjelder. Når du kaster matavfallet i den grønne posen, bidrar du både til en bærekraftig sirkulærøkonomi og til at renovasjonsutgiftene holdes så lave som mulig.

Eksempler på matavfall:
  • potetskrell
  • gulrotskrell
  • kaffegrut med filter
  • løkskall og annet avkapp
  • fiskebein og fiskeskinn
  • bein og kyllingskrotter
  • fett og sausrester
  • tørkepapir og servietter med matrester
  • smuler

OBS! Blomster og plantejord skal ikke i den grønne posen, men i posen for restavfall.

Mangler du grønne poser?

Knytt en plastpose fast i avfallsbeholderen din, og renovatøren legger igjen en ny rull til deg neste gang det er tømming. Til borettslag og sameier deler vi ut poser på døra to ganger i året. Du kan også få utlevert grønne poser på gjenvinningsstasjonene og/eller på servicetorget i kommunen din.