Ombygging på Berger: Farlig avfall er midlertidig flyttet. Følg kundeveileders anvisning. Ombrukscontaineren er nå ved hageavfallsmottaket.
Batterier som feilaktig kastes i restavfallet utgjør en brannrisiko – både i ditt eget hjem, i avfallsbeholderen, under transport og i ettersorteringsanlegget vårt. Hver eneste uke kan vi lese om branner i beholdere, renovasjonsbiler og i avfallsanlegg, forårsaket av feilkastede batterier.
Vi vil på det sterkeste råde deg til å teipe polene på alle brukte batterier, for det er alltid litt spenning igjen. Branntilløpene vi så altfor ofte opplever i anlegget vårt på grunn av feilkastede batterier, kan også oppstå hjemme hos deg.
Vi gjorde nylig en test i ettersorteringsanlegget, og resultatet var skremmende: På 10 minutter hadde vi plukket ut ca. 60 batterier fra restavfallet, etter en time var vi oppe i nesten 400 batterier, og etter en hel dag talte vi omlag 3.000 batterier som var feilkastet i restavfallsposen! Det er mange potensielle brannbomber.
En nylig gjennomført brukerundersøkelse blant 1371 av våre innbyggere viste at 28 av dem hadde opplevd brann eller tilløp til brann hjemme hos seg selv på grunn av batterier. Så vær så snill, oppbevar og lever dine brukte batterier korrekt.
Dersom batterier kortslutter oppstår det gjerne intense og eksplosive flammer. Når de i tillegg havner i stort press blant tonnevis av brennbart avfall, betyr det altså ingenting om batteriet kommer fra en elektrisk drill, klokke, røykvarsler, el-sykkel eller badevekta di.
Når batterier kortslutter betyr det null og niks at det «bare var et lite batteri». Flammer er flammer, og de gjør det de kan: Vokser seg større og større så lenge de har noe å nære seg på. Og restavfall fra husholdningene er dessverre svært god næring for flammer.
– Jeg tror ikke alle tenker på at batterier kan være farlige, sier Morten Thoresen, brigadeleder ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen.
Det er ikke lett å anslå hvor mange branner som begynner i et lite batteri, men Thoresen kan fortelle at rundt 60 prosent av brannene i Norge starter i det elektriske.
Les mer herDet er også mange andre viktige grunner til å kaste batterier riktig. Batteriene inneholder verdifulle metaller og grunnstoffer som har unike egenskaper og er viktig å gjenvinne. Ved å gjenvinne materialene reduserer vi belastningen på miljøet og behovet for å ta ut naturressurser og ikke-fornybare ressurser. Vi sikrer også at miljøskadelige stoffer håndteres forsvarlig og går inn i lukkede kretsløp. Dette fordrer imidlertid at batteriene leveres på rett sted, og aldri kastes i restavfallet.
ROAF har et eget industrivern bestående av blant annet røykdykkere, fagledere samt ordens- og sikringspersonell. Industrivernet jobber med forebygging av brann, og holder flere øvelser. Gode rutiner og et velfungerende industrivern har bidratt til at ingen liv har gått tapt og at skadene på materiell har vært minimale. Men hvilken dag skjer det, hvilken dag opplever vi en storbrann også hos oss?
– Ett batteri i kverna er nok til å starte en brann. Det tenker kanskje ikke folk på hjemme, sier Tekie. Han er maskinfører og prosessoperatør ved ROAFs ettersorteringsanlegg (ESAR) på Skedsmokorset. Han er også en del av industrivernet, som består av
21 spesialtrente medarbeidere.
ROAF tilbyr gratis nett til oppbevaring av batterier og småelektronikk, eller en større rødboks til de som ønsker det. Begge deler kan hentes gratis på våre gjenvinningsstasjoner, eller på servicetorget i din kommune.
Tusen takk for at du leverer inn dine brukte batterier på en trygg og miljøriktig måte, det kan redde liv!