image for illustration
Til hovedinnhold

Klær og tekstiler

Alt av slitte klær og tekstiler skal leveres til ombruk og gjenvinning. Til og med kosebamsen skal levers til tekstilgjenvinning.

Hvor skal det leveres?

Vi har innsamlingsbeholdere for klær og tekstiler på alle våre gjenvinningsstasjoner. Innholdet i disse leverer vi videre til den aktøren som har avtale med ROAF. I tillegg er det mange slike tekstiltårn også plassert på mange parkeringsplasser, kjøpesentre med mer. Dette er det ulike organisasjoner som drifter.

Du kan levere alle typer tekstiler, så lenge det er rent og tørt. Det meste kan brukes om igjen, og det som ikke går til ombruk går til materialgjenvinning og blir til nye tekstilprodukter.

Legg tekstilene i en bærepose, ikke sekk (da disse kan være for store å få ned i beholderen). Vi ønsker også at du knyter posen godt igjen før du legger dem innkastet.

De ulike aktørene operer litt ulikt om hvordan man skal håndtere slitte og hullete tekstiler, men på gjenvinningsstasjonen tar vi det i mot.

Hva blir det til?

Hver år går vi glipp av store ressurs- og miljøbesparelser ved at klær og tekstiler kastes i restavfallet. Mange vet ikke at også ødelagte og slitte tekstiler kan leveres til gjenvinning

De ensomme sokkene og den flekkete skjorta som leveres til tekstilgjenvinning får et nytt liv, enten ved at de sys om eller at de resirkuleres til for eksempel isolasjon i bygninger, bilmatter eller filleryer. Til og med hullete nylonstrømper kan få nytt liv som bærenett for epler og appelsiner. Kanskje det er på tide å ta en opprydning i klesskapet hjemme?

Uff og Fretex sørger for at klær, tekstiler, sko og stoffer blir brukt på mest hensiktsmessige måte.

 

Nytt liv

  • noe brukes slik det er av av andre som trenger det
  • noe syes om eller repareres
  • noe blir til bærenett for frukt og grønn saker
  • noe blir til isolasjon i vei og bygg