Ombruk
Visste du at du både kan levere inn og ta ut ombruksgjenstander på ROAFs gjenvinningsstasjoner?
På Nittedal og Enebakk gjenvinningsstasjon er det ombruksbutikker. Her kan du gjøre gode bruktkupp, og kjøpe både møbler, interiørartikler, klær, leker og mye mer. Du kan også donere gjenstander til ombruk, som er for fint til å kastes. På Berger, Aurskog-Høland, Sørumsand, Gjerdrum og Fetsund har vi ombrukscontainere. Her kan man levere ting som andre kan ha bruk for, og man kan også ta ut ombruksartikler – gratis!
Tilbudet er forbeholdt privathusholdninger i ROAFs eierkommuner og man må fremvise ROAFiD. De som driver butikk eller andre former for videresalg, har ikke anledning til å ta ut varer, uavhengig av om man er innbygger eller ikke.
Ombruk på agendaen
ROAF skal i tiden fremover satse mer på ombruk. Det innebærer at vi skal jobbe for å øke andelen som går direkte til ombruk, av det som blir levert inn til våre syv gjenvinningsstasjoner. Vi skal sørge for at hele og fine produkter beholdes i kretsløpet, i sin opprinnelige form, så lenge som mulig, og spare kloden vår for uttak av nye naturressurser. Når du planlegger en tur til gjenvinningsstasjonen, tenk gjerne gjennom om noe av det du skal kaste, kanskje kan komme til nytte hos noen andre. Det kan være alt fra byggematerialer (trevirke, rester av parkett/laminat, fliser, belegningsstein, murstein etc), service/glass/bestikk, pyntegjenstander, møbler, interiørartikler, leker, sykler, ski, speil, bilder etc. Er du usikker på om det du har med deg egner seg for ombruk, spør en av våre hyggelige kundeveiledere om bistand.
Alt du tar med deg hjem må registreres
Er du på utkikk etter unike ombruksskatter, eller har poden vokst fra sykkelen? Da bør du ta turen innom en av våre ombrukscontainere. Husk at alle gjenstander, stort og smått, må veies og registreres i eget skjema, før du tar det med deg hjem. Dette er viktig for ombruksstatistikken vår, og er en betingelse for å få ta med seg gjenstander.
Takk for samarbeidet og velkommen til oss.
Hvorfor er ombruk så viktig?
For ROAF er avfallspyramidens prioriteringer utgangspunktet for vår visjon og daglige drift.
Avfallspyramiden viser hvordan avfallsbehandlingen prioriteres, fra det vi ønsker mest av, til det vi vil ha minst av. Ombruk ligger nest øverst i avfallspyramiden, som betyr at avfall først og fremst skal vurderes for ombruk, før andre metoder blir vurdert.
Ombruk handler om å bruke en gjenstand eller et produkt flere ganger på samme måte som den var ment å brukes (i sin opprinnelige form), uten særlig bearbeiding. Formålet med ombruk er å utvide levetiden til et produkt, samt å redusere behovet for å kjøpe nye gjenstander. Ofte er det veldig lite som skal til for at den litt slitne kommoden kan brukes litt lenger, som et malingsstrøk eller noen nye knotter, eller å velge å gi bort jakka som har blitt for liten, fremfor å kaste den.
Det er mange gode grunner til å praktisere ombruk. Det reduserer avfallsmengden og dermed belastningen på miljøet. Ved å ombruke en gjenstand, reduserer man behovet for å produsere en ny, og dermed sparer man ressurser og energi som ville blitt brukt i produksjonsprosessen.Økt satsning på ombruk er en nøkkelfaktor i å gi avfall nytt liv, i tråd med vår visjon. Ombruk representerer også en viktig del av den sirkulære økonomien, som prioriteres både nasjonalt og internasjonalt gjennom FNs bærekraftsmål, EU-direktiver, og nasjonale krav om økt ressursutnyttelse. I tillegg er ombruk godt for både samvittigheten og lommeboka til den enkelte, og ikke minst er ombruk skikkelig kult!
Visste du at du både kan levere inn og ta ut ombruksgjenstander på ROAFs gjenvinningsstasjoner?