Fortsatt litt skeptisk til den nye matavfallsordningen?
Innføring av egen matavfallsbeholder og overgang til 14-dagers tømmefrekvens har gått fint for de fleste, men har naturligvis også reist en del spørsmål. Vi prøver etter beste evne å svare ut alle henvendelser, men tenker det kan være greit å samle noen av spørsmålene vi får oftest.
Vi sorterer og har 1-2 poser i uka. Tull å ha egen beholder til noe så lite!
Vi er fullt klar over at det er stor variasjon i de ulike husstandene og hvor mye matavfall som produseres. Dessverre kan vi ikke tilby en mindre beholder enn 140l. da renovasjonsbilene våre ikke er konsturert for å løfte dette. Renovatørene våre tømmer mellom 500-600 beholdere hver dag, og med tanke på HMS kan ikke renovatørene våre gjøre dette manuelt. Vi anbefaler også å ikke overfylle de grønne posene med matavfall, men heller kaste halvfulle poser. Dette for å hindre at posene går i stykker, og for å minimere eventuell luktproblematikk. Vi har ingen forventninger eller håp om at matavfallsbeholderen skal være full på hentedag.
Dere vil bare tjene mer penger!
ROAF drifter etter selvkostprinsippet, noe som betyr at vi ikke har lov til å tjene penger på privathusholdninger. Innføringen er utelukkende av miljøhensyn og for å nå kravene fra myndighetene om en utsorteringsgrad på 65% innen 2035.
Jeg tror ikke at egen beholder til matavfall gjør at noen sorterer bedre.
Vi vet at det er en sammenheng mellom system ute og system inne. Avfallstyper som har en egen beholder utendørs oppfattes som en viktigere avfallstype, og sorteres også inne under egen kjøkkenbenk. Det er også mer synlig at man ikke kildersorterer matavfall dersom matavfallsbeholderen til stadighet er tom. Sammen med innføringen av egen matavfallsbeholder innfører vi også 14-dagers henting av restavfall. Dette medfører at man er nødt til å kildesortere bedre for å ikke overfylle restavfallsbeholderen sin før tømmedag. I dag består den gjennomsnittlige restavfallsbeholderen av 50% feilsortert avfall.
Det STINKER!
Fuktighet og varme er to av de viktigste grunnene til at matavfall begynner å lukte. Heldigvis er det enkle grep man kan gjøre. Hvis du passer på at beholderen står i skyggen og at dunken under kjøkkenbenken er ventilert, er mye gjort. Kast gjerne brukt tørkepapir og brukte servietter (uten såpe) i matavfallet. De vil suge til seg fuktighet. Det samme gjør tørre brødskalker. Bytt posen til matavfall ofte og knyt godt igjen så ingenting renner ut. Er du bekymret for om posen holder, bruk gjerne dobbel pose. Har du mye fiskeavfall bør dette pakkes inn i avispapir eller eventuelt fryses ned dersom det er mange dager til tømmedag.
Vi bør heller ha egen beholder til glass- og metallemballasje.
ROAF ønsker hele tiden å forbedre tilbudet til sine innbyggere. Imidlertid er det matavfall som i størst grad feilsorteres og havner i restavfallet, og derfor innfører vi egen matavfallsbeholder nå. Vi forstår at mange ønsker egen beholder til glass- og metallemballasje, og vi jobber derfor med å finne en løsning for dette også. Husk at dersom du skal utvide eller bygge et avfallsskur bør du gjøre plass til minst fire beholdere.
Jeg komposterer, hvorfor MÅ jeg få den egne beholderen da?
Av logistikkmessige årsaker kan vi per dags dato ikke skille på om du hjemmekomposterer eller ikke. Dessuten er det mange som hjemmekomposterer kun i sommerhalvåret, og de vil da ha behov for egen matavfallsbeholder i vinterhalvåret.
Det er jo mye mer restavfall enn matavfall!
På grunn av at vi på Nedre Romerike har plastemballasje i restavfallsposen så vil det være et større volum restavfall enn for eksempel matavfall. Dersom man er flinke til å kildesortere alt avfall som ikke hører hjemme i restavfallet, samt komprimerer plasten godt vil man frigjøre mye plass i restavfallsbeholderen. Husk at restavfall er kun det lille som er igjen etter at alt annet er sortert. I noen perioder vil det likevel være mer restavfall enn andre perioder, og da kan man benytte seg av ekstrasekken.
Vi samarbeider med naboen og har ikke fått ekstrasekk
Vi har distribuert ut 2 sekker samtidig med utsett av matavfallsbeholder. De som samarbeider om restavfallsbeholder må da samarbeide om ekstrasekker. Ekstrasekken kan du også kjøpe flere av på utvalgte utsalgssteder.
Siden utsortering av matavfall i grønne poser ble innført i januar 2014, kastes fortsatt halvparten av matavfallet i restavfallsposen, i stedet for i den grønne. En egen beholder til matavfall vil føre til mye mindre svinn, med færre ledd i prosessen.
Matavfall er en svært viktig ressurs når den havner på rett sted. Da kan vi produsere miljøvennlig biogass, som erstatter fossilt drivstoff, og kvalitetsgjødsel til dyrkbar mark. Men for å få gjort dette er vi avhengige av nettopp deg.
Den jobben du gjør hjemme på kjøkkenet, når du velger å kaste matavfallet i den grønne posen og ikke i restavfallsposen, den er så mye viktigere enn du kanskje tror.
Hvor kastes de ulike avfallstypene?
- Matavfall – egen beholder
- Restavfall inkl. plastemballasje – egen beholder
- Papp, papir og kartong – egen beholder
- Hageavfall – gjenvinningsstasjon
- Glass- og metallemballasje – egne returpunkter (lenke til oversikt)
- Klær og tekstiler – egne returpunkter (UFF/Fretex) eller en gjenvinningsstasjon
- Farlig avfall (maling, lakk, lim etc.) – gjenvinningsstasjon
- Elektrisk og elektronisk avfall (batterier, radioer, alt som går på strøm eller batteri – gjenvinningsstasjon eller butikk/utsalgssted
- Store/tunge gjenstander (kjeler/stekepanner, jern/metall etc.) – gjenvinningsstasjon
- Oppussings- og rivningsmaterialer – gjenvinningsstasjon
- Ombruksartikler (møbler, interiør, sykler etc. som kan brukes av andre) – gjenvinningsstasjon