Husk å skille matrester fra plastemballasjen
I disse dager henger vi informasjon til inspirasjon på alle avfallsbeholdere. Vi trenger at alle innbyggere blir flinkere til å sortere matavfallet sitt. Ditt bidrag er viktig!
Kampanje for å bli flinkere
Vi har en reklamekampanje gående for å inspirere innbyggerne på Nedre Romerike til å bli flinkere til å kildesortere avfallet sitt.
Gjennom filmer i sosiale medier, på kino og nå som informasjon på avfallsbeholderen bruker vi humor for å fortelle historier fra «kjøkkenskapet».
Informasjonstaggen som henges på alle restavfallsbeholdere har fokus på at man må huske å sortere plastemballasjen fra matrestene. Altså at man må bli flinkere til å kaste alt matavfall i den grønne posen, og plastemballasjen i restavfallsposen.
For mye feil i restavfallsposen
Det er i grunn ikke så mye som egentlig skal kastes i restavfallsposen, likevel ser vi at 55 % av innholdet i restavfallsposen er kastet feil, og burde vært sortert ut.
I restavfallsposen skal KUN det lille som er igjen etter at alt annet er sortert ut, og typisk restavfall er; Plastemballasje (tomme yoghurtbegre, påleggspakker etc.), avskårne blomster, bleier og bind, q-tips, støvsugerposer, snus og sneiper og avkjølt aske.
Det som oftest feilaktig kastes i restavfallsposen er matavfall. Hele 34 % av en gjennomsnittlig restavfallspose består av matavfall. Plukkanalyser viser at kun 43 % av matavfallet kastes i grønne poser – noe som er dårlig nytt for både miljøet og lommeboka. Husk at alt matavfall skal i grønn pose – alltid!
Andre ting vi ser alt for mye av i restavfallsposen er; papp, papir og kartong, glass- og metallemballasje, tekstiler, hageavfall, farlig avfall (batterier, lyspærer, spraybokser, kosmetikk etc.) og elektrisk avfall. Grovavfall som tepper, stekepanner/kjeler, bilbatterier, interiørartikler etc. er også noe som altfor ofte dukker opp i ettersorteringsanlegget vårt, kastet som restavfall. Slikt avfall skal leveres til eget returpunkt eller til en gjenvinningsstasjon – det skal ikke kastes i restavfallsposen. Feilsortering kan medføre at vi ikke henter avfallet, noe vi svært gjerne vil unngå.
Vi sorterer plasten for deg
Innbyggerne på Nedre Romerike trenger ikke tenke på å sortere ut plasten i egen pose. Plastemballasjen skylles eller tørkes av, og kastes i restavfallsposen – enkelt og greit. ROAFs ettersorteringsanlegg sorterer deretter ut plasten fra resten av avfallet helt automatisk – i hele fem ulike plasttyper. Vi ønsker virkelig å tilrettelegge og gjøre det enkelt for våre innbyggere å bli med på dugnaden, men vi trenger hjelp. Gjør en liten, men viktig innsats for miljøet – sørg for at restavfallsposen ikke fylles med noe avfall som skal sorteres andre steder. Ved å lage et godt system for sorteringen hjemme, blir det lett å gjøre rett – hver gang!
Kildesortering er et av de enkleste miljøtiltakene hver og en av oss kan gjøre hver dag, og som bidrar til at vi kan ta vare på de viktige ressursene som ligger i avfallet – igjen og igjen. Takk til alle som bidrar!
Avfall er er en ressurs
Avfall som kastes riktig blir gjenvunnet til nye produkter.
- Matavfall blir til miljøvennlig biogass og biogjødsel
- Plast blir til nye plastprodukter