Til hovedinnhold

Miljøvennlige gavetips

Oppdatert: 18.01.2023

Det er alltid hyggelig å få gaver, og særlig hvis det er noe personlig som man har lagt ekstra omtanke i.

OPPLEVELSER

Å tilbringe tid sammen er koselig, og stadig flere ønsker seg opplevelser i stedet for ting. Det kan være alt fra enkle aktiviteter som kinokveld eller gå en tur i skogen, til matlagingskurs, storbyweekend eller skiferie med familien.

 

SPISELIGE GAVER

Gaver man kan spise er ekstra hyggelig å få, og det er utrolig mye godt man kan lage selv. Hva med f.eks. kjeks, granola, syltetøy, karamell, rista mandler, syltet rødløk, likør eller kanskje noen deilige tapas?

 

HJEMMELAGDE TING

Det er ikke bare mat man kan lage og gi bort. Har man rester av stearinlys kan disse smeltes om og bli til nye lys, eller man kan lage såpe, badesalt, male på glass, strikke et skjerf, sy en pute eller lage et bokmerke blant annet.

 

GAVEKORT

Tid og hjelp må være en av de beste gavene man kan få. Hva med å lage et gavekort på massasje, gressklipp, datahjelp eller blomstervanning? Barnepass, dekkskift og husvask er også fint å få hjelp med. Har du hytte kan du gi bort en helg på hytta til noen du syns fortjener det.

 

GJENBRUK

Det blir stadig mer normalt å gi bort brukte gaver, enten ting man selv ikke bruker lenger eller brukte ting man har kjøpt. Barneklær, dataspill og leker kan få nytt liv hos andre barn. En god bok du har lest og ønsker å dele med en venn er også en fin gave.

 

REDESIGN

Har noen et favorittplagg som er gått i stykker, kan det være fint å reparere det og gi tilbake i gave. Eller kanskje de har arvet gamle klær etter et kjært familiemedlem som kan sys om til nye klær personen kan bruke? Et gammelt møbel kan males i friske farger, og en gammel stol kan få nytt liv ved å trekkes om.

 

FLERE SAMMEN

Er man flere som går sammen kan man kjøpe én stor gave i stedet for mange små. Det kan være ting man trenger, kanskje noen har et gammelt kjøleskap som er klar for å byttes ut. Eller noe man drømmer om, som en reise til varmere strøk.

 

INNPAKKING

Når gaven er i boks er det på tide å pakke den inn. Vanlig innpakkingspapir kan ikke gjenvinnes, så det er bedre å bruke andre alternativer. Gammelt gavepapir kan brukes på nytt, avispapir er også fint å pakke inn med, ellers kan man bruke et tøystykke eller bivokspapir. Gavebånd kan heller ikke resirkuleres, så hyssing er et bedre alternativ. Pynt med blomster, kongler og blader så blir gaven ekstra koselig.

 

Takk for at du kildesorterer

Mye av vårt avfall består av verdifulle naturressurser. Når du kildesorterer sørger ROAF for å få resirkulert så mye som mulig av ditt avfall. På denne måten sparer vi naturen for sløsing og unødvendig bruk av viktige naturressurser.

 

Hvorfor sortere riktig? Hva blir avfallet til?