Til hovedinnhold

Sirkulærøkonomi i praksis med nytt hageavfallsmottak

Publisert: 21.06.2022
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon

I sommer åpner vi et nytt og brukervennlig hageavfallsmottak laget av resirkulerte materialer.  Det vil gi bedre trafikkflyt og færre biler på tomgang.

Nytt hageavfallsmottak hos ROAF

Vårt nye hageavfallsmottak er laget av resirkulerte materialer. Nederst i bildet er Norges første bakkemonterte solcellepark.

Under byggingen av det nye mottaket bruker vi mest mulig avfall som råvarer. Dette er sirkulærøkonomi i praksis, og slik unngår vi å ta ut nye ressurser fra naturen. Akkurat som vi lager næringsrik kompost- og plantejord av hageavfallet innbyggerne våre leverer på gjenvinningsstasjonene.

Asfalt vi har tatt imot i løpet av årene kverner og freser vi, slik at vi kan bruke vår egenproduserte freseasfalt som underlag. Vi gjenbruker dessuten kortreist pukk, levert fra en fabrikk i nærområdet, og betongen vi bruker i byggingen har også blitt levert inn til oss.

Det nye hageavfallsmottaket er på 10 mål, og er plassert et annet sted i miljøparken. Det vil gi en bedre trafikkflyt, og ikke minst i høysesonger vil man få mindre køer. Gjenbruksmasser brukes til å bygge vei og fortau, mens lysmaster vil sikre gode lysforhold selv på mørke kvelder.

Snart kan du levere hageavfallet på det nye, brukervennlige mottaket vårt.

Globalt ansvar – lokal løsning

«Vi gleder oss til å åpne trinn én av prosjektet allerede denne sommeren», forteller administrerende direktør i ROAF, Synnøve Bjørke. «Vi tar EUs strategi om sirkulærøkonomi og bærekraftig produksjon på alvor. Når vi vet at EU ønsker å være verdens første klimanøytrale kontinent, settes handlingsplanene deretter. Da er det gøy at en lokal aktør som ROAF tar et globalt ansvar.»

I tillegg til gjenbruk har vi i vår miljøpark bygget Norges første bakkemonterte solcellepark. Denne skal blant annet kobles opp mot hage- og komposteringsplaten, slik at også store maskiner kan kjøre på ren, egenprodusert solenergi.

«Vi har eiere som stiller krav til oss, og innbyggere som bidrar til sirkulærøkonomisk drift. Det er helt nødvendig for å oppnå gode resultater. Vi håper innbyggerne våre fortsetter å benytte våre stasjoner, og at de dermed kan bidra til bærekraftige resultater i eget nærmiljø. Vi gleder oss stort til å ta imot både nye og gamle kunder fra Nedre Romerike», avslutter Synnøve Bjørke.

Administrerende direktør i ROAF, Synnøve Bjørke. Foto: Benjamin A. Ward / ROAF

Avfall er fremtidens råvare

Ved å gjenvinne materialer tar vi vare på jordens ressurser. Vi forbruker for mye og vi må lære oss å oppgradere, gjenvinne og resirkulere ved å se på avfall som en viktig råvare i ny produksjon.

 

Fra hage til hage

ROAF lager flott kompostjord av hageavfall levert av våre kunder. Jorden er helt fri for brunsnegler, bakterier og ugressfrø. Vi selger flere typer jord, både jordforbedringsmidler og fullverdig plantejord.

 

Les mer om hageavfall