Til hovedinnhold

Vanlige feil i kildesorteringen

Oppdatert: 27.05.2024

Det kan være vanskelig å holde oversikt over hva som skal kastes hvor, og det kan føre til skader på maskinene som håndterer avfallet. Her er noe av det som oftest kastes feil.

Kvitteringer

Kvitteringer er blant de tingene som mange kildesorterer feil.

Mange synes det er vanskelig å kildesortere riktig. En vanlig feil er å kaste kvitteringer i papirbeholderen, men det skal i restavfallet siden kvitteringspapiret kan inneholde miljøgifter og forurense gjenvinningsprosessen for papir.

Hageavfall er også noe mange feilsorterer om sommeren, da det skal leveres til gjenvinningsstasjoner i stedet for å havne i restavfallet.

Matavfall forurenser halvparten av restavfallet som ROAF mottar, og feilkasting av gjenstander som kjeler og stekepanner er en annen vanlig feil. Dette skader maskinene og fører til høye vedlikeholdskostnader. Kjeler og stekepanner kan for eksempel leveres tilbake til utsalgssted som f.eks. Jernia, hvor du får en innbytterabatt på hele 20%.

 

Hageavfall skal ikke i restavfallet.

I et intervju med Romerikes Blad understreker kommunikasjonsdirektør i ROAF, Camilla Delbekk, viktigheten av korrekt kildesortering, da avfallstypene kan brukes på nytt i produksjonen av nye produkter. Ved riktig kildesortering kan både plast, glass, metall, papir og papp få nytt liv i nye produkter.

– Kildesortering er viktig for å oppnå større bærekraft. Matavfall blir til biogjødsel og biogass. ROAFs biler går på biogass. Og en stor renovasjonsbil kan faktisk kjøre over 90 meter kun ved hjelp av et bananskall, forteller Delbekk.

» Les hele artikkelen på Romerikes blad

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk, kommunikasjonsdirektør i ROAF. Foto: Benjamin A. Ward / ROAF

Takk for at du kildesorterer

Mye av vårt avfall består av verdifulle naturressurser. Når du kildesorterer sørger ROAF for å få resirkulert så mye som mulig av ditt avfall. På denne måten sparer vi naturen for sløsing og unødvendig bruk av viktige naturressurser.

 

Hva skal sorteres hvor? Hvorfor sortere riktig? Hva blir avfallet til?