Til hovedinnhold

Æsj, bæsj!

Publisert: 12.01.2024

Hundebæsj er ekkelt, og det lukter heller ikke særlig godt. Ingen ønsker å tråkke i det, uansett størrelse, form og farge. Og synet som kan møte en når snøen smelter, er ikke alltid like hyggelig.

Menneske som plukker opp hundebæsj

De fleste er nok enig i at hundeeiere og andre som lufter hunder, skal plukke opp hundebæsjen etter seg. Men hvor skal posen kastes? 

Poser med hundebæsj er restavfall 

Poser med hundebæsj og andre dyreekskrementer skal sorteres som restavfall på Nedre Romerike. Man kan benytte offentlige søppelkasser langs turveien, eller egen restavfallsbeholder når man kommer hjem. Ikke kast posen i andre sine avfallsbeholdere. De er private, og mange misliker at andre kaster poser med hundebæsj hos dem, ofte også i feil beholder.

Hånd som holder en pose med avfall

Hvorfor kan ikke hundebæsj kastes i matavfallsbeholderen? 

Vi ser at noen kaster hundebæsjposen i matavfallsbeholderen, og der hører den ikke hjemme. Matavfallet fra våre innbyggere behandles etter Mattilsynets reglement for smitte, ved anlegget til Den Magiske Fabrikken i Tønsberg. Her produseres biogass og gjødsel til matproduksjon, og av hygieniske årsaker og for å begrense mulighet for smitte, skal poser med hundebæsj alltid kastes i restavfallet, og deretter sendes til forbrenning. 

Trenger vi egentlig å plukke opp hundebæsj i det hele tatt? 

De fleste syns ikke det det er greit at det ligger klumper med hundebæsj der de ferdes. I hagen deres, på fortauet, på turstien, utenfor butikken eller på lekeplassen til barna. I tillegg til at det er udelikat og illeluktende, utgjør det også en helserisiko for både dyr og mennesker, ifølge forskning. Hundebæsj kan inneholde såkalte sykdomsfremkallende mikroorganismer, og en hund med en smittsom tarmsykdom kan gi den videre til en annen frisk hund, som lukter eller slikker på avføringen. Mikroorganismene i avføringen kan også føre til sykdom hos mennesker, hvis hunden er bærer av bakterier som salmonella, campylobacter og E.coli, eller den encellede parasitten Gardia og enkelte endoparasitter. (Kilde: Forskning.no). Det vil vi gjerne unngå at skjer. 

Det er lett å gjøre rett! 

Vår klare oppfordring er derfor: Plukk opp hundebæsjen etter deg, og kast posen i restavfallet.  
Og vær tydelig overfor barna eller andre som lufter hunden innimellom, at det er regelen.  
Så lett er det faktisk. Takk til alle som kildesorterer avfallet sitt korrekt også den ekle hundebæsjen 😊💩 

Menneske og hund som går på tur

Typisk restavfall

  • Avskårne blomster (inneholder rester av sprøytemidler)
  • Kattesand og hundebæsj
  • Snus og sneiper
  • Bleier og bind
  • Q-tips og bomull
  • Stearinlysrester (kan leveres på gjenvinningsstasjonen til ombruk)
  • Støvsugerposer
  • Glanset gavepapir
  • Gavebånd

Hos ROAF skal også plast i restavfallsbesholderen

Restavfall inkl. plastemballasje skal puttes i en vanlig bærepose, eks. Rema eller Kiwi. Hvis avfallet ikke har plass i en slik bærepose må du som kunde sjekke om avfallet skal leveres til en av våre gjenvinningsstasjoner

Restavfall

 

Les mer

Når henter vi avfallet ditt?

 

Les mer

Måk frem avfallsbeholderne!

 

Les mer