Til hovedinnhold

Lag hage med torvfri jord

Oppdatert: 09.05.2023
Hei, denne artikkelen er over 1 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon

Et sikkert vårtegn er når løvblåsere, raker, koster og trillebårer kommer frem fra garasjer og kjellere. Hus og hage skal stelles og gjøres klart for våren.

Våren er tiden for rydding og sjauing. Alle mann i arbeid!

Våravfall

Mange bruker våren på å rydde i kjelleren, på loftet, i garasjen, eller ute i hagen. ROAF opplever stor trafikk på gjenvinningsstasjonene på denne tiden og det er vi veldig glade for. Våravfall kan være alt fra hageavfall, gamle gjenstander som møbler og klær, grovavfall og farlig avfall som malingsspann og gammel elektronikk. Dette er i all hovedsak avfall som ikke skal i beholderen din hjemme, men leveres til oss. Har du sortert godt på forhånd, i enten gjennomsiktige avfallsekker eller på en henger, er mye av avfallet gratis å levere, og du sparer tid på gjenvinningsstasjonen.

Kompostjord

Hageavfall er organisk materiale som oppstår i og rundt hagen din, for eksempel løv, kvister og gress. Man kan levere hageavfall gratis på alle gjenvinningsstasjonene, og av det som leveres lager ROAF kompostjord og plantejord. ROAF kompostjord er et fint jordforbedringsmiddel som tilfører jorda organisk materiale og næringsstoffer. Kompostjorden hos ROAF er 100 prosent fri for torv og er dermed et veldig miljøvennlig alternativ. Plantejorden kan brukes direkte i blomsterpotta eller bedet og er torvredusert.

Torv er en av de viktigste naturlige miljøene som binder C02.

 

Klippe busker og planter

VÅRDUGNAD: Man kan levere hageavfall gratis på alle gjenvinningsstasjonene.

Plen

En grønn og frisk plen er et kjennetegn på en fin hage. Plenen kan være ganske bløt når den nettopp har tint etter vinteren. La den derfor tørke litt opp, før du tar en skikkelig runde med en rake med ståltenner. Da får du både fjernet råttent løv og kvist, og ståltennene rifter opp i den tettpakkede jorda og slipper luft ned til gressrøttene. For å gi litt ekstra omsorg til plenen din, kan du strø over litt kompostjord, som du får kjøpt hos oss. En runde med gjødsel vil forebygge mose og ugress og holde plenen sunn og frisk. Vann gjerne plenen litt etter gjødsling. Når det har vokst seg til, pass på å ikke klippe for kort. En helt snauklipt plen vil svekke veksten. Fire cm lange gresstrå er perfekt!

Plante nytt

Skal du plante nye planter, pass på å kjøpe god jord. Se også til at det er god drenering i bedet, så ikke plantene blir stående i vann og drukner etter vanning eller regn. Det samme gjelder når du skal plante i potter og krukker; legg leca-kuler eller stein i bunnen, så vann kan renne av. Planter vokser og trenger derfor nok plass. Når du planter, gi dem litt større mellomrom enn du tenker er nok, da er du på den sikre siden!

Blomster hele sesongen

Velg planter og blomster som kommer igjen år etter år. Planlegg plasseringen i bedene slik at når en blomst avblomstrer for sesongen, så er en ny plante i blomst. Legger du en god plan når du planter, har man et bed som vil gi deg blomstrende glede fra vår til høst, år etter år.

Stell

Når det har begynt å blomstre, knip av visne blomster, så kommer det nye. Gjødsle plantene dine, og da gjerne med organisk gjødsel. Når du vanner, se til at plantene får nok vann. Selv om det har regnet er det ikke sikkert at fuktigheten har trukket langt nok ned i jorda. Prøv å få med røttene når du luker ugress, hvis ikke så kommer det fort tilbake.

 

NYTT LIV: Ditt hageavfall blir til ny jord. Kompostjorden hos ROAF er 100 prosent fri for torv og er dermed et veldig miljøvennlig alternativ.

Vil du ha kompostjord til hagen din?

Vi selger kompost og plantejord på alle våre gjenvinningsstasjoner. Kompostjord og plantejord selger vi sekker, og det er mulig å kjøpe ferdigblandet eller rå-kompost i bulk.

Hagestell

  • Kjøp god jord.
  • Pass på at det er god drenering, slik at plantene ikke drukner.
  • Legg leca kuler eller stein i bunnen på krukker.
  • Gjødsle, gjerne organisk.
  • Vann ikke for mye eller for lite. Selv om det har regnet er det ikke sikkert at fuktigheten har trukket langt nok ned i jorda.
  • Husk at planter vokser, så gi de plass til å vokse. Ikke plante de for nærme hverandre.
  • Knip av visne blomster, så kommer det nye.
  • Finn planter/blomster som kommer igjen år etter år, planlegg plasseringen i bedene slik at når en blomst avblomstrer for sesongen så er en ny plante i blomst. Ved god planlegging her så har man et bed som vil gi deg blomstrende glede fra vår til høst, år etter år.
  • Husk å få med røttene når du luker ugress, hvis ikke så kommer det bare tilbake.
  • Viktigst av alt, kos deg med hagearbeidet og hagen din, det er terapi for kropp og sjel!!

Vi selger torvfri kompost på alle våre gjenvinningsstasjoner

Hageavfall - kompost Hagerømlinger og fremmede arter