Til hovedinnhold

Vi sorterer plasten for deg!

Oppdatert: 19.09.2022

Ja, innbyggerne i ROAFs kommuner har virkelig «verdens enkleste» plastsortering. Du skal bare skylle plasten og legge den i samme pose som øvrig restavfall.

Hva skal du gjøre:

Plastemballasjen bør være mest mulig tom for matrester, tørk av med tørkepapir,  eller skyld emballasjen i kaldt vann. Matrester skal i grønn pose, mens plastemballasjen skal kastes i restavfallet. Så tar vi oss av resten.

Automatisk ettersortering:

I ettersorteringsanlegget åpnes restavfallsposene av en poseåpner, og plasten sorteres automatisk ut i fem ulike plasttyper. Plast som tidligere gikk til forbrenning med energiutnyttelse, går nå til materialgjenvinning og blir til nye plastprodukter. Ved hjelp av anlegget får vi ut mye mer og bedre sortert plast, enn hvis det kildesorteres av den enkelte hjemme.
Enkelt for deg => bra for miljøet.

Plast – et økende miljøproblem

Plast har vært mye diskutert i media den siste tiden, og hvis ingenting gjøres vil det være mer plastavfall enn fisk i verdenshavene innen 2050. Hvert eneste minutt dumpes det plast tilsvarende en fullastet søppelbil rett i havet, det blir svimlende åtte millioner tonn i året!

Produksjonen av plast på verdensbasis er 20-doblet siden 1964 og var i 2014 på 311 millioner tonn. Produksjonen ventes å bli doblet igjen i løpet av ti år og firedoblet innen 2050. 26 prosent av plasten er plastemballasje.

Vi i ROAF er opptatt av å ta tak i problemet så tidlig som mulig i verdikjeden, og vi ble i 2016 medlem av emballasjeforeningen. Vi var den første bedriften som ble medlem uten å være en emballasjeprodusent/emballasjefyller. ROAF har deltatt på emballasjeforeningens arrangementer for å kunne treffe produsenter av emballasje og for å kunne påvirke valgene deres. Dette har ført til at flere norske matvareprodusenter har gjort endringer på sin emballasje, slik at den blir materialgjenvinnbar.

Som forbruker kan man også bidra med sitt i det daglige, som å alltid vurdere produkter med mindre bruk av emballasje. Det er for eksempel unødvendig å putte bananer i en plastpose. Mindre emballasje skaper mindre avfall. På den annen side vet vi at noe frukt og grønnsaker holder mye lenger om det oppbevares i plast, og noen plastprodukter har lang levetid og er mer egnet enn engangsutstyr.

Bama sier at en agurk som er innpakket i plast holder hele 14 dager lenger, og det er selvsagt ønskelig for alle parter. Vi ønsker først og fremst at all mat blir spist opp, så i noen tilfeller og på enkelte produkter, er plastemballasje en fordel.

Det aller viktigste man kan gjøre som forbruker i denne sammenheng, er å sørge for at alt plastavfall man produserer kastes på rett sted, ikke i naturen! På den måten kan vi klare å gjenvinne mye plast og bruke det om igjen, fremfor at det forsøpler og ødelegger for både dyr og mennesker.

I  Oslo kildesorters plasten i blå poser hjemme. Resultatet av denne løsningen er ca 5 kilo plast utsortert per innbygger.  ROAF sin helautomatisk sorteringsløsning gir et resultat på ca 11 kilo utsortert plast per innbygger.

Skyll og kast plasten i restavfallet, så sørger ettersorteringsanlegget for resten. Enkelt og miljøvennlig!

 

 

 

Automatisk plastsortering

ROAF har Europas mest moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall.

Plasten du skyller og kaster i restavfallet sorteres automatisk ut i fem ulike plasttyper.

Ettersorteringsanlegget har økt plastinnsamlingen på Nedre Romerike fra 4,5 kg til 11 kg per innbygger, og i 2017 ble det totalt sortert ut over 2 200 tonn plast i anlegget.

 

Her kan du lese mer om ettersorteringsanlegget og hvordan sorteringen, både av grønne matavfallsposer og plast fungerer.

Ettersorteringsanlegget