Til hovedinnhold

Stein ble aprilvinneren av Poselotteriet

Oppdatert: 30.05.2022

– Det var jo en veldig ålreit telefon å få på en ettermiddag!

Det var Lørenskog-mannen Stein Stavenæs som ble trukket ut som vinner av Poselotteriet for april. Premien er et gavekort fra KIWI på 5.000 kroner. Stein har sortert matavfall i grønn pose en god stund, og fikk tidlig nyss om Poselotteriet til ROAF:

– Ja, jeg er egentlig ganske flink til å sortere, må jeg få lov å si. Jeg så jo den lappen om Poselotteriet som dere la på avfallsbeholderen min tidligere i vinter, og da gikk jeg inn på nettsidene til ROAF og så hvordan jeg skulle gjøre det, sier den fornøyde pensjonisten. Stein har bakgrunn fra Forsvaret og visste også godt fra før at matavfallet i den grønne posen blant annet blir gjort om til miljøvennlig biogass til busser og andre nyttekjøretøy. I dag går de fleste renovasjonsbilene til ROAF på biogass som er produsert av kundenes matavfall.

STEIN SORTERER MATAVFALL: - Jeg har egentlig vært ganske flink til å sortere matavfall en god stund, sier den fornøyde aprilvinneren av Poselotteriet, Stein Stavenæs fra Lørenskog. FOTO: Privat.

Bli med i Poselotteriet

Alle som er bosatt i en ROAF-kommune kan bli med i Poselotteriet. Skriv navnet og telefonnummeret ditt på den grønne posen med en solid sprittusj, og kast posen i beholderen som vanlig. Det er ingen begrensninger på hvor mange ganger du kan delta – hver eneste grønne pose med matavfall fra kjøkkenet ditt kan altså bli til et lodd i Poselotteriet. Du kan også ta et bilde av posen og sende til oss på epost: poselotteriet@roaf.no. Hver måned trekker vi en vinner av et gavekort til dagligvarer på 5.000 kroner, i tillegg til tre årlige ekstratrekninger av gavekort på hele 10.000 kroner. OBS! Sørg for at navnet og telefonnnummeret ditt er tydelig og godt lesbart på den grønne posen. Den som skriver navnet sitt på posen må være fylt 18 år.

DIN INNSATS NYTTER: Dersom du kaster matavfallet kun i den grønne posen, er du med på å gjøre verden enda grønnere. Matavfallet sendes til Den Magiske Fabrikken i Vestfold, og der gjøres det om til biogass og biogjødsel. Du kan fra en gratis kurv til matavfall ved å henvende deg til en av ROAFs syv gjenvinningsstasjoner.

Feilkasting

Poselotteriet er ROAFs nye storsatsning for å få innbyggerne på Nedre Romerike til å bli enda flinkere til å kaste matavfallet kun i den grønne posen. I dag havner dessverre over halvparten av matavfallet i restavfallsposen, og der gjør matavfallet ingen nytte for seg. I tillegg griser feilkastet matavfall til ettersorteringsanlegget vårt, og gjør at det ikke fungerer så effektivt som det burde gjøre. Men matavfall i den grønne posen blir automatisk sortert slik at det enkelt kan sendes til biogass- og biogjødselproduksjon. En gjennomsnittlig buss kan kjøre inntil én kilometer på en full pose med matavfall.

 

Lag et enkelt system

Dersom du ikke allerede er i gang, tar det bare noen minutter å lage et enkelt sorteringssystem under oppvaskbenken din. Du trenger bare fire kurver/bøtter: én til restavfall, én til matavfall, én til glass og metallemballasje, og en til papp og papir. Glass- og metallemballasjen leverer du på ett av våre 350 returpunkter, eller du kan ta det med til en gjenvinningsstasjon.

Det er også mange som spør oss i ROAF om når man skal begynne å sortere plast, men som ROAF-innbygger slipper du å tenke på dette. Ettersorteringsanlegget vårt er et av de mest moderne i Europa, og det sortererer ut plastemballasjen automatisk. Det betyr at du med god samvittighet kan kaste plasten i restavfallet.

Hva skal i den grønne posen?

I den grønne posen skal du kun kaste matavfall og ingenting annet. Aller helst vil vi selvsagt at du skal spise opp maten din, men dersom dette er uungåelig er det den grønne posen som gjelder. Når du kaster matavfallet i den grønne posen, bidrar du både til en bærekraftig sirkulærøkonomi, og til at renovasjonsutgiftene holdes så lave som mulig. I tillegg kan du vinne gavekort til dagligvarer hver måned!

 

Eksempler på matavfall:
  • potetskrell
  • gulrotskrell
  • løkskall og annet avkapp
  • fiskebein og fiskeskinn
  • bein og kyllingskrotter
  • fett og sausrester
  • tørkepapir og servietter med matrester
  • smuler

OBS! Blomster og plantejord skal ikke i den grønne posen, men i posen for restavfall.

Mangler du grønne poser?

Knytt en plastpose fast i avfallsbeholderen din, og renovatøren legger igjen en ny rull neste gang det er tømming.

Bor du i et sameie eller borettslag? Styret kan bestille gratis skap til grønne poser via denne linken.