Egen beholder til matavfall i Lørenskog
Vi innfører egen beholder til matavfall, og innbyggerne i Lørenskog har i løpet av august mottatt sine nye matavfallsbeholdere.
Sjekk hentekalenderen for dine tømmedatoer.
Tømmekalender
I tømmekalenderen ser du når vi henter avfallet ditt. Tømmekalenderen finner du her og i ROAFiD appen.
Tips og råd
Det er mange som har spørsmål og bekymringer i forbindelse med innføringen av egen beholder til matavfall. På denne siden har vi samlet forskjellige tips og råd om det mange lurer på.
Hva med plass og lukt?
Den nye beholderen til matavfall kan du plassere hvor som helst på egen eiendom, men husk at den må stå maks fem meter fra kjørbar vei på selve tømmedagen.
Noen er bekymret for plassen i restavfallsbeholderen, nå som den skal tømmes annenhver uke. Vi tømmer mange halvfulle beholdere i dag, og de fleste vil oppleve at dette vil gå fint så lenge man er flinke til å kildesortere alt avfallet sitt riktig.
Noen er også bekymret for lukt og skadedyr når matavfallsbeholderen blir tømt annenhver uke.
Så lenge man ikke overfyller de grønne posene, knyter godt igjen med dobbel knute, og sørger for at lokket på beholderen er helt igjen, skal heller ikke dette by på problemer. Et tips er også å bruke to poser utenpå hverandre hvis man har ekstra klinete matavfall, og rekeskall kan oppbevares i fryseren til dagen før tømming.
NB! Dersom du må utvide avfallsskuret ditt, eller du har planer om å bygge et, ta høyde for at det kan komme enda en beholder på sikt, så sørg for at du har plass til fire. Det kommer stadig nye krav og føringer fra myndighetene, så det er lurt å være litt i forkant.
Endret hentefrekvens
Samtidig som ny beholder kommer, vil også hentefrekvensen endres fra tømming hver uke til 14. dagers- tømming. Vi vil altså hente matavfall i grønne poser én uke og restavfall inkl. plast emballasje uken etter. Henting av papp, papir og kartong forblir uendret. For de aller fleste vil eksisterende restavfallsbeholder være stor nok, hvis man er flink til å kildesortere alt avfallet sitt. Skulle det vise seg at det ikke holder med 14. dagers-tømming av restavfall inkl. plast kan man ta kontakt med kommunen for å bestille en større restavfallsbeholder. Merk at dette kan gi utslag i høyere renovasjonsgebyr, men ikke for inneværende år.
Alle som mottar den nye matavfallsbeholderen vil automatisk få to ekstrasekker gratis (levert på beholder), til bruk dersom det noen uker skulle oppstå ekstra mye restavfall. I ekstrasekken skal det kun kastes restavfallsposer inkl. plastemballasje. Ekstrasekken skal ikke inneholde grønne matavfallsposer, hageavfall, farlig avfall, store/tunge gjenstander, tekstiler etc. Ekstrasekken skal plasseres ved siden av beholder på tømmedag. Dersom man skulle få behov for flere ekstrasekker utover de to som leveres, kan man kjøpe en ekstrasekk til restavfallsposer på utvalgte utsalgssteder. Man kan også kontakte kommunen for å bestille en større restavfallsbeholder hvis behovet for større plass er vedfarende, men det vil medføre en økning i renovasjonsgebyret.
Vi anbefaler å teste ut den nye ordningen først, før man eventuelt bestiller en større restavfallsbeholder.
Borettslag og sameier
Egen beholder til matavfall
Alle som bor i Enebakk og Rælingen har fått en separat løsning til matavfall i grønne poser, og er godt i gang med ordningen.
Den nye beholderen kan tas i bruk så fort den er mottatt. I den nye beholderen skal man kun kaste matavfall, fortsatt i grønne poser.
Neste kommune ut er Lørenskog, hvor de som er en del av en fellesløsning vil få en egen beholder til matavfall i tidsrommet oktober-desember.
Plassering av ny beholder
Dersom plasseringen av den nye matavfallsbeholderen ikke er hensiktsmessig for ditt borettslag eller sameie, kan styret ta kontakt med oss. Alle henvendelser rettes til kundesenter@roaf.no.
Hentefrekvens
For de borettslag og sameier som har nedgravde avfallsbrønner til restavfall vil hentefrekvensen forbli den samme inntil videre, altså tømming hver uke.
For de som har en annen avfallsløsning, som containere, store plastbeholdere eller overflatebrønner, er hentefrekvensen endret til 14 dagers tømming. Vi henter altså matavfall den ene uken, og restavfall inkl. plastemballasje den neste.
Unngå vond lukt!
For å unngå vond lukt i den nye beholderen må man være nøye med å knyte de grønne posene med matavfall godt igjen, husk dobbel knute. Det er også viktig å ikke overfylle posene. Har man ekstra klinete matavfall, kan det være lurt å bruke to grønne poser utenpå hverandre.
Gavekort
Vi trekker 5 gavekort blant alle som mottar den nye beholderen i Lørenskog: 1 gavekort på 10.000,- og 4 gavekort på 1.000,-.
Vinnerne blir tilfeldig trukket ut fra våre abonnementslister og kontaktet.
Mer miljøvennlig drivstoff og gjødsel
Vi har stor tro på at innføringen av egen beholder til matavfall vil gi gode resultater på materialgjenvinningsgraden. I dag havner halvparten av det verdifulle matavfallet i restavfallet, og der gjør det ingen nytte for seg. Det vil bli mindre svinn med færre ledd i prosessen, samt at all erfaring tilsier at en egen beholder vil øke andelen korrekt sortert matavfall. Dermed kan vi produsere mer biogass og biogjødsel, til beste for miljøet.
Det er altså på høy tid at denne beholderen kommer, og vi håper du vil ta den godt imot.
Siden utsortering av matavfall i grønne poser ble innført i januar 2014, kastes fortsatt halvparten av matavfallet i restavfallsposen, i stedet for i den grønne. En egen beholder til matavfall vil føre til mye mindre svinn, med færre ledd i prosessen.
Matavfall er en svært viktig ressurs når den havner på rett sted. Da kan vi produsere miljøvennlig biogass, som erstatter fossilt drivstoff, og kvalitetsgjødsel til dyrkbar mark. Men for å få gjort dette er vi avhengige av nettopp deg.
Den jobben du gjør hjemme på kjøkkenet, når du velger å kaste matavfallet i den grønne posen og ikke i restavfallsposen, den er så mye viktigere enn du kanskje tror.
Hvor kastes de ulike avfallstypene?
- Matavfall – egen beholder
- Restavfall inkl. plastemballasje – egen beholder
- Papp, papir og kartong – egen beholder
- Hageavfall – gjenvinningsstasjon
- Glass- og metallemballasje – egne returpunkter (lenke til oversikt)
- Klær og tekstiler – egne returpunkter (UFF/Fretex) eller en gjenvinningsstasjon
- Farlig avfall (maling, lakk, lim etc.) – gjenvinningsstasjon
- Elektrisk og elektronisk avfall (batterier, radioer, alt som går på strøm eller batteri – gjenvinningsstasjon eller butikk/utsalgssted
- Store/tunge gjenstander (kjeler/stekepanner, jern/metall etc.) – gjenvinningsstasjon
- Oppussings- og rivningsmaterialer – gjenvinningsstasjon
- Ombruksartikler (møbler, interiør, sykler etc. som kan brukes av andre) – gjenvinningsstasjon